Matthijs de Ligt domineert op de Adidas X

Gepubliceerd op 9 juli 2019 om 20:51

In de verdediging bij Ajax stond dit seizoen een pas 19-jarige blonde jongen uit Abcoude op. Matthijs de Ligt luidt zijn naam en na een jaar vol vallen en opstaan groeide hij in het afgelopen jaar uit tot een volwassen steunpilaar. Amsterdam maakte kennis met de beste verdediger van Nederland. Een status die hij afdwong door elke week het maximale uit zichzelf te halen. Op voetbalschoenen van Adidas: de Adidas X.

 

Of hij er écht van op- of omkeek om in de Champions League de allerbesten partij te kunnen bieden en te verslaan? Moeilijk te zeggen als de nuchtere kop van De Ligt journalisten te woord staat. Eén ding staat vast: ogenschijnlijk stoïcijns begaf hij zich als aanvoerder in de selectie van Ajax. Om op een relatief jonge leeftijd al twee prijzen in de lucht te mogen houden, de KNVB-beker en de titel in de Eredivisie.

 

Het Europese kampioenenbal werd dit jaar voor Ajax een tocht naar ongekende hoogten. Real Madrid, Juventus, Tottenham Hotspur: deze Europese topteams moesten geloven aan de creatieve dadendrang van de Amsterdammers en gingen als verliezer van de heenwedstrijden in de knock-out fases van het veld. Die creatieve dadendrang ging hand in hand met een bijkans dichtgemetselde organisatie in de laatste lijn.

Wakker en alert stond daar Matthijs de Ligt de boel te organiseren én te positioneren.

 

Dat deed hij een jaar lang voortreffelijk. Met de nieuwste Adidas X-voetbalschoen om zijn voeten, te vinden op / te verkrijgen via Sportshowroom.nl, blonk De Ligt uit in explosiviteit, kracht en snelheid. Waar hij dat zoal liet zien? De thuiswedstrijd tegen Juventus vroeg hem om een sprintduel in de diepte. De ijzersterke verdediger dichtte het gat naar aanvaller Bernardeschi. Vervolgens sprong, gleed en tikte hij de bal voor de voeten van een schietgrage Italiaan weg.

 

Een lockdown op de bovenkant van de voetbalschoen geeft met het synthetische bovenwerk een vorm die nauwsluitend is. Voor Matthijs de Ligt betekent dit vooral stabiliteit. In duels, tijdens sprints en momenten waarop hij gaten moet dichten kent het spel van de verdediger ultieme ondersteuning door de kenmerken van zijn moderne Adidas X voetbalschoenen.

 

Zijn passing blonk ook uit. Zo makkelijk als hij een linie weet over te slaan met een strakke bal in de voeten van de spits, zo eenvoudig weet hij een dieptepass te geven op een buitenspeler die met een schijnbeweging zijn verdediger het bos in wil sturen. Natuurlijke controle en evenwichtig leiderschap. Niet alleen in Nederland maar vooral ook internationaal groeide dit jaar de bewondering voor de jonge verdediger.

 

Zijn dominantie in de laatste lijn voerde dus van Duitsland, Spanje en Italië naar Engeland. In die landen liet hij zien wat een nauwsluitende fit, een halfhoog ontwerp en een goede noppen constructie onder een voetbalschoen kan doen met het spel van een toptalent.

 

Het ademende vermogen, het lichte gewicht en de synthetische loopzool geven hem verder de ontspanning om baas te kunnen zijn in elke wedstrijd. Adidas X en Matthijs de Ligt vormen een succesvol huwelijk: waar gaat die naartoe?

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.