Bruno Varela, de langere versie van Vermeer

Gepubliceerd op 31 januari 2019 om 15:15

Ajax verbaasde aflopen zaterdag vriend en vijand met het contracteren van de 24-jarige doelman Bruno Varela. Niet het feit dat de Amsterdammers een nieuwe goalie aantrokken wekte verbazing, maar wél dat de onbekende Varela uit de hoge hoed werd getoverd. Focus on Ajax zocht uit wie deze doelman eigenlijk is.

Hoewel trainer Erik ten Hag niet beaamd dat Varela een paniekaankoop is, lijkt dit toch wel de realiteit. Na het geschutter van tweede doelman Kostas Lamprou in het 4-4 gelijke spel tegen SC Heerenveen, ging Directeur Voetbalzaken Marc Overmars direct de markt op. Zijn doel? Nog voor het sluiten van de transfermarkt een nieuwe stand-in voor André Onana vastleggen. Ruim voor de deadline completeerde de voormalig vleugelflitser zijn missie. Varela wordt in eerste instantie voor een halfjaar gehuurd van Benfica, waarna Ajax de optie heeft om de doelman voor een bedrag van naar verluidt vijf miljoen euro vast te leggen. Zeer adequaat gehandeld door Overmars, maar heeft de doelman kans van slagen in de hoofdstad?

Groot talent
Lange tijd stond Varela in zijn vaderland te boek als groot keeperstalent. De Portugees doorliep de jeugdopleiding van Benfica, de club die bekendstaat om het opleiden van goede keepers. Gedurende zijn tijd als jeugdspeler van Benfica, werd Varela ook geregeld geselecteerd voor de Portugese jeugdelftallen. Als jeugdinternational van Portugal nam hij bovendien deel aan de Olympische Spelen. Een doorbraak in het eerste elftal van Benfica leek echter uit te blijven. Toen Varela na een verhuurperiode bij het Spaanse Real Valladolid terugkeerde bij Benfica had de Portugese topclub voldoende goede keepers en liet het Varela, product uit de eigen jeugdopleiding, transfervrij verkassen naar Vitória FC, een andere Portugese club.

Na een goed seizoen bij de middenmoter haalde Benfica Varela terug. Benfica's eerste doelman Ederson vertrok op voorspraak van Pep Guardiola namelijk naar Manchester City, waardoor de vacature van eerste doelman vrijkwam. Varela werd teruggehaald en verwezenlijkte zo via een omweg alsnog zijn droom: eerste doelman van Benfica worden.

Wisselvallig
Eenmaal als eerste keeper van Benfica bleek Varela wisselvallig. De Portugees beschikt over fantastische reflexen, waarmee hij zekere doelpunten voorkomt. Het kan echter ook voorkomen dat hij op een gemakkelijke inzet juist geen redding weet te brengen, waardoor hij in het jaar van zijn terugkomst dikwijls werd verguisd door het Benfica-publiek. In dat opzicht lijkt Varela als doelman op oud-Ajacied Kenneth Vermeer. Een groot verschil met Vermeer is echter de lengte. Varela is met zijn 1,91 meter bijna tien centimeter groter dan de huidige doelman van Feyenoord.

Diverse blunders van Varela kostten Benfica vorig seizoen meerdere punten en om die reden verloor Varela dit seizoen dan ook zijn plek onder de lat. Met de komst van Odisseas Vlachodimos werd Varela naar de bank verwezen, waarna hij in de pikorde ook nog eens voorbijgestreefd werd door Mile Svilar.

 

Uitkomst
Een verhuurperiode naar Ajax biedt dan ook de gewenste uitkomst voor Varela. De doelman krijgt een halfjaar de kans om zich in de schaduw van Onana te laten zien aan de technische staf van de Amsterdammers en wellicht pakt de Portugees bij absentie van Onana zelfs nog een wedstrijdje mee. Na afloop van de huurperiode zou Ajax er vervolgens voor kunnen kiezen om Varela definitief in te lijven en misschien ontpopt hij zich dan tot de opvolger van Onana, mocht de Kameroener vertrekken. Kortom, een veilige en nuttige deal voor beide partijen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.