Ajax is terug in de Europese strijd

Gepubliceerd op 31 december 2018 om 11:28

Seizoen 2016/2017 stond voor de terugkeer van de Godenzonen in de Europese top. Het avontuur in de Europa League strandde dichtbij de hoofdprijs. Herrezen uit het niets. Dit jaar is de overwintering in de Champions League daar: AFC Ajax doet weer mee op het continent.

Onder Peter Bosz ging de bal sneller rond en werden spitsen in het Ajax-shirt beter aangespeeld. Bovendien was opgeven geen optie. Het bewijs werd onomstotelijk bewezen in de kwartfinale van het Europa League-seizoen van twee jaar geleden. De extra tijd werd een moment van explosie in Gelsenkirchen. Viergever dook op in de zestien en rommelde de bal in het doel. Ajax naar de halve finale.

Niet alleen thuis tegen Schalke ’04 was Ajax oppermachtig. Het Franse Lyon moest er ook aan geloven. Een wervelend eerste half uur. Met zelfvertrouwen in het vliegtuig en een been in de finale. Daar, in Frankrijk, was het taai. Tot de laatste minuut.

Een behendige Dolberg vulde ook in die wedstrijd de herinnering van de supporters. Aftellen, bal in de ploeg, blessuretijd en het laatste fluitsignaal. Nooit had Bosz het durven uitspreken maar erin geloven deed hij wel. Een jonge ploeg, een hongerig stel.

Jammerlijk liep Ajax de roem mis tegen Manchester United. Maar de basis was gelegd. Vooral voor een ploeg die Ajax Ajax weer liet zijn. Zonder angst of mededogen in het AFC Ajax tenue. Uitgaan van eigen kwaliteiten en de bal in de ploeg.

Tacticus Erik ten Hag pakt de Europese draad dit seizoen met verve op. Is het achteloos? Is het natuurlijk? Het is Ajax zoals we het willen zien in de Ajax kleding. Voordat de laatste groepswedstrijd in de poulefase van het kampioenenbal is gespeeld is de overwintering al daar. Indrukwekkend was de uitwedstrijd bij Bayern München. Alsof 1995 stil had gestaan. Voor een hele lange tijd.

Die wedstrijd was van de passing van Frenkie Jong in zijn Ajax-shorts, de wil van rood en wit en het opstomen van Mazraoui. Het duel was een bevestiging van de mogelijkheden. De Duitsers liepen gelukkig van het veld en moreel ging de winst naar Mokum.

Zes punten tegen Athene en een late beslissende treffer tegen Portugezen. Ajax draait de wereld hoogstpersoonlijk om in het huidige Europese seizoen. Het team is strijdvaardig, creatief en dominant in het Ajax trainingspak. Dit team wil vooral heel graag winnen. Aanvoerder en jongeling de Ligt met de borst vooruit. En de Ajax-sokken omhoog.

En nu? Wie wacht er na de winter? Een poule met AEK Athene, Benfica en München als opwarmer, maar na de winter wacht regerend Champions League-winnaar Real Madrid, In de omringende Europese landen worden looplijnen uitgetekend en kwaliteiten geanalyseerd. Ajax is op de radar en zet tegenstanders aan het denken. Voor niemand bang zijn en voor het hoogst haalbare spelen. Onder Erik ten Hag is Ajax terug in de Europese strijd.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.