Er staat een hoop te gebeuren

Gepubliceerd op 17 april 2018 om 10:11

Van der Sar kijkt naar eigen functioneren,                   Overmars en Ten Hag onomstreden

Nieuws- Alsof er een bom is gebarsten binnen Ajax. En eigenlijk is dat nog zo ook. Spelers voor draaiende camera's op zoek naar antwoorden en een interne machtsstrijd waar je bang van wordt.

 

Dit was zo'n beetje wat zich sinds de ongelooflijk pijnlijke nederlaag tegen PSV heeft afgespeeld op De Toekomst en in de kantoren van de ArenA. De selectie verzamelden maandagochtend om elf uur op De Toekomst, maar getraind werd er pas in de namiddag. De geblesseerde Frenkie de Jong ontkende dat er een gesprek had plaatsgevonden, maar iets anders dan dat lijkt moeilijk denkbaar.

 

Ajax heeft een in alle opzichten ongelooflijk teleurstellend seizoen achter de rug. Alhoewel, er zijn nog drie duels te spelen. In die duels moet Ajax zich verzekeren van plek 2, welke recht geeft op de voorronde van de Champions League. De voorsprong op nummer 3 AZ bedraagt op dit moment vijf punten, maar het Ajax van de laatste week is geen garantie voor punten. Met duels tegen VVV Venlo, AZ en Excelsior mag er echter worden verwacht dat de 2e plaats in ieder geval wordt veiliggesteld. 

 

Wat speelt zich echter buiten het veld allemaal af rondom Ajax? Intern is de grote strijd begonnen. Marc Overmars en Erik ten Hag hoeven zich geen zorgen te maken, alhoewel de laatstgenoemde maandag in De Telegraaf al wat gemopper over zijn persoon vanuit de spelersgroep kon teruglezen. Het zou de spelers irriteren dat Ten Hag al vanaf woensdag 11 tegen 11 speelde en dat de oefenmeester wedstrijdbesprekingen van drie kwartier nodig heeft om over de aankomende tegenstander uit te breiden. 

Desondanks hoeven Ten Hag en Overmars niet te vrezen voor hun plek. Ten Hag is pas een halfjaar in dienst en krijgt de kans om zijn 'project' vanaf volgend seizoen een nieuw leven in te blazen. Overmars heeft veel krediet opgebouwd bij de bestuursleden, voornamelijk vanwege de uitstekende cijfers die de directeur voetbalzaken aan uitgaande transfers kan overleggen. 

 

De man die wel het recht heeft om zich zorgen te maken is Edwin van der Sar. De algemeen directeur van Ajax legde zijn lot afgelopen winter in handen van Ten Hag, door te stellen dat hij zijn eigen functioneren kritisch zou gaan evalueren als er geen progressie zou worden geboekt. Dat is helaas het geval en daarom lijkt het niet aannemelijk dat Van der Sar ook na de zomer nog directeur van Ajax is. De voormalig topkeeper staat er intern niet goed op en heeft al diverse slordige fouten gemaakt. Zo werd dinsdagochtend duidelijk dat Van der Sar Manager Vrouwenvoetbal Marleen Molenaar uit haar functie zette en oud-speelster Daphne Koster aanstelde als haar opvolgster. Wat Van der Sar echter niet duidelijk was, is dat Koster zwanger was en daardoor een lange tijd niet beschikbaar was. Van der Sar kwam toen met hangende pootjes terug bij Molenaar, maar zij had geen behoefte om nog langer als manager te functioneren nadat zij op een merkwaardig moment (na het behalen van de dubbel) uit haar functie werd ontheven.

Duidelijk is in ieder geval dat er hoop te gebeuren staat, zowel op als naast voetbalgebied. Overmars en Ten Hag moeten uit alle macht proberen de selectie bijeen te houden, terwijl er op bestuurlijk vlak noodgedwongen wissels gaan plaatsvinden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.