De merkwaardige spitsenhiërarchie van Ajax

Gepubliceerd op 4 april 2018 om 15:45

Huntelaar, Dolberg, De Jong en Cassierra weten niet waar ze aan toe zijn

Nieuws- Klaas-Jan Huntelaar is op dit moment de onomstreden nummer 9. Maar hoe zit het daarna? Voor wie kiest Erik ten Hag als The Hunter (noodgedwongen) aan vervanging toe is? 

 

Al sinds jaar en dag geldt de spitspositie binnen Ajax als de moeilijkste van het hele elftal. Als spits van Ajax  moet je niet alleen kunnen scoren, je moet ook goed zijn in het meevoetballen; je moet je teamgenoten beter laten renderen. 

 

Dat zijn nogal wat taken en het is dan ook niet verwonderlijk dat er maar weinig spelers geschikt blijken voor deze rol. Kasper Dolberg wierp zich begin vorig seizoen uit het niets op tot dé spits van Ajax en kende een fantastisch seizoen.

 

Dit jaar heeft de jonge Deen echter te maken met Klaas-Jan Huntelaar. De spits, geliefd onder alle Ajax-supporters, keerde dit seizoen transfervrij terug naar de club waar hij in de Eredivisie het meest succesvol bij was. Hoewel duidelijk gecommuniceerd werd dat Dolberg de eerste spits was, leek Huntelaar vastberaden zich in het elftal te knokken.

 

Nadat Marcel Keizer het kortstondig probeerde met Dolberg en Huntelaar samen in een elftal, werd duidelijk dat er maar plaats is voor één van de twee. Sindsdien was het stuivertje wisselen tussen de jonge Deen en de routinier.

 

Sinds de winterstop kampt Dolberg echter met een blessure. Hoewel de talentvolle spits inmiddels weer meetraint met de groep, heeft hij er toch ruim drie maanden uit gelegen. In die maanden hebben een aantal spelers als spits de revue gepasseerd, maar van een echte hiërarchie lijkt geen sprake.

Siem wist niet te overtuigen in de spits.

Siem de Jong, Mateo Cassierra en bijna Kaj Sierhuis (de jongeling was afgelopen weekend luttele seconden verwijderd van zijn debuut) hebben tijdens Dolbergs afwezigheid geroken aan de spitspositie in Ajax 1. De Jong stond in de basis in de periode dat Huntelaar geblesseerd moest toekijken. Cassierra, topschutter van Jong Ajax, verving De Jong tweemaal en scoorde bovendien op bezoek bij Vitesse. Blijkbaar was Ten Hag toch niet helemaal tevreden over de Colombiaan, want tegen Groningen zou de oefenmeester gaan kiezen voor het inbrengen van Sierhuis, terwijl Cassierra vanaf de bank mocht toekijken. 

 

Er is geen touw vast te knopen aan enige vorm van hiërarchie in de spits van Ajax. Als Dolberg straks weer fit is, mag hij samen met Huntelaar gaan uitvechten wie de aanvalsleider wordt. Daarachter lijkt Siem de Jong afgeschreven als nummer 9 en dus mogen Sierhuis en Cassierra gaan uitvechten wie de derde spits van Ajax is. Sierhuis lijkt een streepje voor te hebben bij Ajax 1, maar moet opvallender wijs Cassierra voor zich dulden in de spits bij Jong Ajax. Het is een merkwaardig tafereel.

Sierhuis maakt zich op voor een debuut dat er niet komt. De jongeling werd als invaller verkozen boven Cassierra, maar moet bij Jong de Colombiaan voor zich dulden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.