Huntelaar schiet slecht Ajax naar drie punten

Gepubliceerd op 1 april 2018 om 16:54

Ajax ontsnapt met dank aan spitseninstinct Huntelaar en penaltykiller Onana

Nieuws- Ajax heeft het uitduel met FC Groningen winnend afgesloten. Lange tijd zag het ernaar uit dat de Amsterdammers tegen nieuw puntenverlies op zouden lopen, maar vlak voor tijd bracht Klaas-Jan Huntelaar redding.

 

In tegenstelling tot eerdere berichten wijzigde Erik ten Hag zijn elftal op één plaats. Aanvoerder Joël Veltman keerde terug in het elftal, ten koste van Max Wöber. Verder bleef de basiself intact.

Groningen legde veel strijd op de mat, Ajax had hier geen antwoord op.

Ajax begon ronduit zwak. De Ajacieden werden op alle fronten afgetroefd door Groningen, dat duidelijk met het mes tussen de tanden het veld op was gestapt. Dit resulteerde al vroeg in de openingstreffer. Veltman liet zich gemakkelijk in de luren leggen door Mahi, die op zijn beurt Van Weert van een uitstekende voorzet voorzag. De spits van Groningen kon voor Matthijs de Ligt kruipen en zette zijn elftal op voorsprong.

Mahi ziet zijn inzet vanaf elf meter gekeerd worden door Onana.

Hierna ging Groningen door. Balverlies in de Ajax-opbouw leverde een kans op voor Mahi. De aanvaller van Groningen probeerde Veltman uit te spelen, maar hij wist Mahi de bal te ontfutselen. Echter gebruikte de captain van Ajax hierbij zijn hand, waardoor arbiter Kevin Blom genoodzaakt was de bal op de stip te leggen. Mahi nam hem zelf en faalde. André Onana lag op tijd in de hoek en maakte zijn reputatie als penaltykiller andermaal waar.

 

Na de rust veranderde er aan het spelbeeld niet veel. Groningen legde veel strijd op de mat, Ajax had hier geen passend voetballend antwoord op. Het was aan een individuele actie van Hakim Ziyech te danken dat Ajax na ruim een uur spelen op gelijke hoogte kwam. De Marokkaan legde de bal met zijn rechter bij de tweede paal, waar Justin Kluivert vogelvrij kon inkoppen. De linksbuiten liet dat niet na en bracht de stand op 1-1.

Kluivert viert zijn gelijkmaker.

Vervolgens leek het duel af te steven op een gelijkspel. Ajax was niet bij machte om de hechte organisatie van Groningen te ontregelen, terwijl Groningen niet scherp genoeg was in de afronding en daardoor vaak Onana de gelegenheid bood om redding te brengen.

 

Het perspectief op een overwinning leek er allemaal niet beter op te worden toen Veltman vijf minuten voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg. De aanvoerder werd genoodzaakt een kansrijke aanval van Groningen op de middenlijn te beïndigen en kreeg daarvoor zijn tweede gele prent. Kan Sierhuis, die voor het eerst in de wedstrijdselectie was opgenomen en klaarstond om in te vallen, werd door Ten Hag snel teruggeroepen. In plaats van vol voor een overwinning te gaan met een extra spits in het elftal, moest Ten Hag verdedigend in gaan grijpen om niet tegen een nederlaag aan te lopen.

 

Terwijl Wöber zich aan de zijlijn opmaakte voor een invalbeurt, deed Huntelaar iets waar geen enkele Ajacied meer op gerekend had. Nadat Kluivert de bal met veel precisie bij zijn ervaren ploeggenoot bezorgde, wist Huntelaar tussen twee verdedigers in de bal tegen de touwen te jagen. Een droge knal met het linkerbeen was de aan de grond genagelde doelman Padt te machtig. Ajax ontsnapte en Wöber mocht in gaan vallen.

Huntelaar vraagt aan de Groningen-supporters wie hen zojuist van een gelijkspel heeft beroofd.

Groningen werd vervolgens niet meer gevaarlijk en na drie minuten extra tijd vond Blom het genoeg geweest. Een slecht Ajax heeft geboft, maar neemt de drie punten mee naar Amsterdam.

 

Scoreverloop:

'14 Van Weert 1-0

'64 Kluiver 1-1

'89 Huntelaar 1-2

Bijzonderheden: Onana stopt een strafschop, Veltman incasseert een rode kaart.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.