Younes slachtoffer van zelf gecreëerde transfersoap

Gepubliceerd op 30 maart 2018 om 10:50

Nieuws- De carrière van Amin Younes zit op een dood spoor. De Duitser is in een jaar tijd getransformeerd van hardwerkende publiekslieveling tot mokkende banneling en zag tussendoor een droomtransfer naar Napoli afketsen. Alhoewel, afketsen? Niemand weet wat er echt gebeurd is. Tot vandaag, want vanochtend kwam De Telegraaf met een reconstructie van de transfersoap. Focus on Ajax beschrijft alle ins en outs van de bizarste transfersoap in jaren.

 

Voor de winterstop van het huidige seizoen verschenen de eerste berichten over de merkwaardige contractsituatie van Younes. De flankspeler en zijn management beweerde na dit seizoen transfervrij te zijn, maar Ajax claimde - met dank aan een eenzijdige optie - het contract te kunnen verlengen. Een aparte situatie, waarover nooit openheid van zaken werd gegeven.

 

Tot vandaag. De Telegraaf pakt namelijk uit met een groots verhaal over de bizarste transfersoap in jaren. Het dagblad schrijft dat de eenzijdige optie in het contract alleen kon worden gelicht bij een x-aantal gespeelde wedstrijden. Younes en zijn zaakwaarnemer wilde deze optie koste wat het kost niet in werking laten treden en daarmee zette de Duitser zijn toenmalig trainer Marcel Keizer voor het blok. Younes trainde de hele week volledig en pijnvrij mee, maar op het moment dat Keizer zijn opstelling aan de spelersgroep bekend ging maken vertelde de buitenspeler zijn oefenmeester snel dat hij wegens knieklachten niet in staat was om te spelen. De zojuist geschetste situatie heeft meermaals plaatsgevonden.

 

Younes en Innocentin (zijn zaakwaarnemer op dat moment) blij, want het plan leek te werken. Nadat Younes zich op deze manier onmogelijk had gemaakt binnen Ajax, nam begin januari de interesse toe. Real Betis was voor hem in de markt, evenals Borussia Dortmund en zijn oude club Borussia Mönchengladbach. Toch werd Napoli uiteindelijk concreet en een vertrek naar de - op dat moment - koploper van de Serie A leek in de maak. 

Een dit seizoen bijna zeldzaam beeld: Younes in actie voor Ajax.

Een vertrek was inmiddels ook noodzakelijk geworden, aangezien Justin Kluivert op linksbuiten de pannen van het dak speelde. Mocht Younes geen transfer maken en na zijn ‘blessure’ weer wedstrijdfit geraken, dan was de kans op speeltijd nihil. En dat terwijl Younes zich in de kijker wilde spelen voor bondscoach Joachim Löw, die aan het einde van dit voetbalseizoen zijn WK-selectie bekend maakt. Younes had een goed gesprek gehad met Napoli-trainer Maurizio Sarri en hierin was veel vertrouwen uitgesproken richting de linksbuiten. Younes reisde dan ook vol goede moed af naar Napels.

 

Eenmaal gearriveerd begint de ellende. Younes schrikt zich wezenloos van wereld waarin hij terechtkomt. Wanneer Younes uit een auto stapt, komt hij oog in oog te staan met een maffiosi.

Dit is niet het beeld dat hij heeft van het mooie Italië, dit is een - om in Younes’ bewoordingen te spreken - verpauperde stad. Voor gevoelsmens Younes is dit een negatief begin van zijn avontuur, maar in de hoofdzaak van zijn aanwezigheid hier (voetballen) heeft Younes op dat moment nog wel vertrouwen.

 

Al zal dit ook niet lang meer duren. Opnieuw in het gesprek met zijn nieuwe trainer, kreeg Younes namelijk een heel andere boodschap te horen. De Duitser hoefde absoluut niet te rekenen op een basisplaats in het komende halfjaar en zou rustig moeten acclimatiseren in Napels. Ook ontstonden er problemen over de portretrechten van Younes. Deze twee teleurstellende zaken van importantie deden de buitenspeler doen besluiten terug te keren naar Amsterdam. Op dat moment had Younes zijn handtekening al gezet, maar mondeling werd afgesproken dat de getekende contracten vernietigd zouden worden. De naïeve Younes vertrouwde op onbegrijpelijke wijze in de eerlijkheid van de Italianen en vertrok in het vliegtuig terug naar Schiphol. 

Samen met aanvoerder Davy Klaassen was Younes publiekslieveling in Amsterdam.

Aangekomen in Nederland werd het persbericht de wereld in geholpen dat Younes het seizoen wegens ‘privé-omstandigheden’ gewoon zou afmaken in Amsterdam. Begrijpelijk dat met de term privé-omstandigheden naar buiten werd getreden, maar onbegrijpelijk dat niemand binnen Ajax door Younes werd ingelicht over de daadwerkelijke reden van het afketsen van zijn transfer. Aan slechts een paar teamgenoten vertelde Younes globaal wat zich had afgespeeld in Napels, maar hij gaf nooit volledig openheid van zaken.

 

Nadat Younes heeft gesproken met de nieuwe trainer, Erik ten Hag, wordt besloten dat de Duitser gewoon weer deel uit gaat maken van de A-selectie. Ten Hag kiest evenals zijn voorganger voor Justin Kluivert als linksbuiten, maar Younes toont zich in het gesprek met Ten Hag strijdbaar en vastberaden om zijn tijd in Amsterdam goed af te sluiten.

 

Want dat Younes bezig is aan zijn laatste maanden als Ajacied, is iets dat hij met zichzelf heeft afgesproken. Hoewel Marc Overmars tussentijds nog een keer naar buiten treed met het nieuws dat Ajax en Younes mogelijk langer met elkaar doorgaan, is dit voor Younes nooit echt aan de orde geweest. Hij heeft zijn zinnen gezet op een terugkeer naar zijn thuisland en weet zich in de belangstelling van eerder genoemde Duitse grootmachten Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach. Wat Younes dan nog niet weet, is dat Napoli de getekende contracten helemaal niet heeft vernietigd en op deze manier nog altijd een troef bezit waarmee het de carrière van Younes volledig in handen heeft. 

Younes in zijn betere tijd als Ajacied, nadat hij Ajax naar de halve finale van de Europa League heeft geschoten.

Wanneer Younes zich op de Duitse radio uitspreekt over een gewenste transfer naar zijn thuisland, treedt Napoli in de persoon van advocaat Mattia Grassani voor het eerst naar buiten over de handtekeningen die het nog altijd van Younes bezit: ‘Ik moet er bijna om lachen. Feit is dat er een contract ligt, inclusief een overeenkomst over zijn portretrechten, met liefst 31 handtekeningen van Younes. Ik zou echt niet weten hoe hij dit contract kan aanvechten.’

 

Younes zit klem en kan geen kant op. Wanneer hij tekent voor een nieuwe club riskeert hij een gigantische boete en een langdurige schorsing. Napoli heeft vanaf de 30 januari de regie over Younes’ carrière en de Duitser heeft zich dat gerealiseerd. In plaats van basisspeler bij een Italiaanse grootmacht, maakt de man die vorig seizoen nog werd verkozen tot de linksbuiten in het UEFA Europe League Team van het Seizoen onderdeel uit van Jong Ajax. Nadat Younes tegen Heerenveen weigerde om nog voor twee minuten in te vallen, werd hij door Ten Hag voor twee weken teruggezet naar Jong Ajax. Deze week kwam daar het nieuws overheen dat Younes zich helemaal niet meer bij de A-selectie hoeft te melden.

 

En zo kan het dat een voormalig publiekslieveling en altijd hardwerkende spelers als Younes, zijn carrière in rook ziet opgaan. Op 24-jarige leeftijd is Younes gevangen in het web van de voetbalmaffia. Een zeer pijnlijke constatering voor de goedlachse Duitser. Hij ziet het WK aan zijn neus voorbij gaan en kan zijn eerste twee seizoenen als Ajacied geen passen slot geven. Ontzettend zonde, maar toch vooral voor Younes zelf.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.