Is De Ligt onhoudbaar voor Ajax?

Gepubliceerd op 26 maart 2018 om 18:22

Het behalen van Europees voetbal wordt van cruciaal belang

Kersverse aanvoerder Matthijs de Ligt viert zijn doelpunt tegen SC Heerenveen.

Op 18-jarige leeftijd is Matthijs de Ligt gelegenheidsaanvoerder van Ajax en basisspeler in het Nederlands Elftal. De centrale verdediger is onomstreden basisspeler en is één van de weinige Ajacieden die dit seizoen elke week zijn niveau haalt. De volledige Engelse top volgt hem op de voet en FC Barcelona stuurt elke wedstrijd een delegatie van scouts naar de mandekker. Is De Ligt nu al onhoudbaar geworden voor Ajax?

 

De carrière van De Ligt is er eentje om in te lijsten. Vorig seizoen debuteerde de mandekker onder de vleugels van Peter Bosz. De oefenmeester zette het toen 16-jarige jeugdexponent in de basis voor het KNVB-bekerduel met Willem II. De Ligt hield zich moeiteloos staande en wist zelfs nog een doelpuntje mee te pikken. Na ruim twintig minuten promoveerde hij een hoekschop tot treffer. De Ligt had zijn naam gevestigd.

 

Na het bekerduel zou De Ligt steeds meer minuten gaan maken en in de cruciale fase van het seizoen was hij zelfs basisspeler. Aan de zijde van de Colombiaanse sensatie Davin Sánchez, groeide De Ligt uit tot een betrouwbare achterhoedespeler. Met zijn optredens in de uiterst succesvolle Europe League-campagne van Ajax oogde De Ligt mondiaal lof. Zijn ster was rijzende.

 

Dit seizoen zette De Ligt een nieuwe stap in zijn ontwikkeling. Dat hij de status van talent al ontgroeid was, had hij inmiddels ondervonden na zijn horrordebuut in Oranje. De kritiek op hem was niet mals geweest. Bij de aanvang van het nieuwe seizoen werd er niet alleen door de buitenwacht meer van De Ligt verwacht, ook binnen Ajax was men het erover eens dat hij meer en meer de leider van de defensie moest worden. Het vertrek van zijn kompaan Sánchez naar Tottenham, bracht dit proces in een stroomversnelling.

 

De Ligt bezweek niet onder deze nieuwe verantwoordelijkheid en transformeerde van talentvolle verdediger tot de leider van de defensie. Nog meer dan aanvoerder Joël Veltman pakte De Ligt de leiding, iets dat ook Erik ten Hag opviel toen hij op zoek moest naar een nieuwe aanvoerder: ‘We wilden per se Matthijs als aanvoerder. Hij gaat meer en meer heersen achterin. Ze moeten meer verantwoordelijkheid gaan nemen. Matthijs ook. Hij maakt een superontwikkeling door en dit past daar in. Hij heeft de uitstraling van een aanvoerder.’

 

Een 18-jarige als aanvoerder van Ajax 1? Het lijkt zeer merkwaardig, maar Ten Hag heeft een punt. De Ligt heeft zich ontwikkelt tot leider en heeft op zijn 18e al meer bereikt dan de meeste profs in hun hele voetbalcarrière. 

 

Het aanvoerderschap is echter wel het hoogste dat je als individu bij Ajax kunt bereiken. De afgelopen jaren maakten aanvoerders Jan Vertonghen, Siem de Jong en Davy Klaassen mooie transfers. Enige verschil is dat zij zo’n vijf jaar ouder waren toen ze tot aanvoerder benoemd werden. De Ligt heeft die status nu al afgedwongen en dus is het een terechte vraag of de mandekker deze zomer nog wel te behouden is voor Ajax.

 

Bekend is dat FC Barcelona zeer van de verdediger gecharmeerd is. De Catalanen sturen voor elke serieuze wedstrijd scouts achter De Ligt aan. Tijdens de huidige interlandperiode zagen scouts van Barça De Ligt excelleren tegen Engeland en het duel van maandagavond tegen Portugal zien de Catalanen als examen. Als De Ligt zich staande weet te houden tegen Cristiano Ronaldo is Barcelona overtuigd en zal het waarschijnlijk nog deze zomer voor De Ligt aankloppen bij Ajax.

 

Tel daar de volledige Engelse top bij op en je kunt concluderen dat Marc Overmars een lange zomer te wachten staat. De Directeur Voetbalzaken hing al een prijskaartje van 60 miljoen euro om de nek van De Ligt, maar de vraag is of dat genoeg is om het groeibriljant in Amsterdam te houden.

 

Aan de andere kant moet De Ligt zich afvragen of het verstandig is om nu al de stap naar het buitenland te maken. De kans is groot dat hij op de bank terechtkomt, want in de Europese top is het niet gebruikelijk om een centrumverdediger van 18 jaar in de basis te zetten. In dat geval heeft De Ligt er dus meer aan om zich bij Ajax te blijven ontwikkelen. 

 

De Ligt is de Eredivisie echter al lang en breed ontgroeid en dus zou het kwalificeren voor Europees voetbal van essentieel belang kunnen zijn om De Ligt in Amsterdam te houden. Alleen wanneer Ajax De Ligt in staat stelt om het op te nemen tegen internationale topspitsen is het voor de gelegenheidsaanvoerder aantrekkelijk om ook na de zomer nog Ajacied te zijn. In elk ander scenario is het voor De Ligt beter om zijn heil ergens anders te zoeken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.