Onfortuinlijke Dipper

Gepubliceerd op 6 februari 2018 om 13:15

Column- Deyovaisio Zeefuik is op huurbasis vertrokken naar FC Groningen. Het talent uit eigen opleiding kreeg dit seizoen meerdere kansen, maar het zat de jongeling niet mee. Een column over het onfortuinlijke jeugdexponent.

Eind vorig seizoen debuteerde Zeefuik, het jongere broertje van cultheld Género, in Ajax 1. Tijdens het duel met SC Heerenveen kreeg de rechtsachter zijn eerste minuten van toenmalige trainer Peter Bosz. Een bekroning op een uitstekend jaar, want Zeefuik had zich zowel bij Jong Ajax als bij Ajax O19 uitstekend ontwikkelt.

 

Ik zag Zeefuik voor het eerst in het echt spelen tijden het Youth League-duel tussen Ajax O19 en de leeftijdsgenoten van Juventus. Zeefuik maakte indruk op mij door zijn harde en felle manier van verdedigen. Voetballend kon er nog wel het één en ander beter, maar gekenmerkt door zijn zwarte kicksen en laag gedragen sokken zag ik in Zeefuik een degelijke verdediger. Hij had zijn directe tegenstander het gehele duel in zijn zak, en kwam niet in de problemen.

 

Zeefuik is te vergelijken met Kenny Tete. Beide beschikken over een uitstekende tackle, en zijn harde, fysiek sterke mandekkers. Aanvallend zijn ze echter niet heel erg van waarde, maar dat kan zich bij allebei nog ontwikkelen. Tete toont hierin al progressie, getuige zijn drie assists en doelpunt die hij tot dusver verzorgde bij Olympique Lyon.

 

Het was juist aan het vertrek van Tete te danken dat het grote publiek dit seizoen kennismaakte met Zeefuik. Tete zocht zijn heil in Frankrijk, en Ajax haalde aanvankelijk Luis Orejuela als vervanger. De Colombiaan moest samen met Zeefuik gaan uitvechten wie de stand-in voor aanvoerder Joël Veltman ging worden. Zeefuik won deze concurrentiestrijd echter. Orejuela is aanvallend beter, maar Zeefuik is verdedigend vele malen sterker dan de Colombiaan. Bij Ajax houden ze blijkbaar toch vast aan het principe dat een verdediger in eerste instantie ballen moet afpakken.

 

Zeefuik won dus de concurrentiestrijd van Orejuela, en pakte zijn wedstrijden als stand-in van Veltman. In de minuten die hij speelde zat het hem achter allemaal niet mee. Te beginnen met een valse start in de Europa League play-off tegen Rosenborg. Zeefuik werd door trainer Marcel Keizer voor de leeuwen gegooid, en kwam in het veld voor Kasper Dolberg. Een wissel die de toenmalig hoofdtrainer op veel kritiek kwam te staan, want hierna verloor Ajax de grip op de wedstrijd. Zeefuik stond koud in het veld toen Rosenborg gelijkmaakte en uiteindelijk viel in de blessuretijd zelfs nog de 3-2. Geen Europees voetbal voor Ajax, en alle behalve een goede start van Zeefuik in Ajax 1.

 

Een aantal maanden later kreeg de jongeling de kans vanaf de aftrap. Thuis tegen Roda JC ontbrak Nick Viergever, waardoor Veltman centraal moest spelen en de positie van rechtsachter vrijkwam. Zeefuik speelde een helft naar behoren mee, maar had de pech dat het totaal niet liep bij Ajax. Om tactische redenen keerde hij na rust niet meer terug op het veld, waarna Ajax nog uitliep tot een 5-1 overwinning.

 7D543940-8278-413E-B01B-287CBBDC57C5.jpeg

Ook op bezoek bij AZ was Zeefuik ongelukkig.

Zijn laatste basisplaats dateert alweer van het duel met AZ. Ajax miste die dag zowat haar hele verdediging, waardoor Zeefuik opnieuw de kans kreeg vanaf de aftrap. Opnieuw duurde de wedstrijd voor Zeefuik slechts 45 minuten. In deze 45 minuten kreeg de verdediger bijna 2x geel, en kon zijn directe tegenstander scoren. In de rust werd hij vervangen door Luis Orejuela.

 

Het betekende voor Orejuela zijn Eredivisie-debuut. De Colombiaan was al bijna een halfjaar in Nederland, maar maakte voornamelijk zijn minuten in Jong Ajax. Aangezien Orejuela daar een wisselvallige indruk maakte, en Zeefuik in bijna elke gegeven minuut in Ajax 1 faalde, schakelde Ajax door naar Rasmus Kristensen. De Deen kwam voor 5 miljoen euro over van FC Midtjylland en is de gedoodverfde opvolger van aanvoerder Joël Veltman.

 

Door de komst van Kristensen mocht Zeefuik zijn heil elders zoeken en vertrok hij op huurbasis naar FC Groningen. Zijn voorlopig laatste wedstrijd als Ajacied is typerend voor Zeefuik in Ajax 1. De verdediger verschalkte in het oefenduel met MSV Duisburg op ongekende wijze zijn eigen doelman, door dat bal volledig per ongeluk in eigen doel te werken.

 

Zo komt er - in ieder geval voorlopig - een einde aan het tot dusver zo ongelukkige seizoen van ‘Dipper’. De rechtsback was onfortuinlijk in elke minuut die hem gegeven was en hoopt bij Groningen zijn carrière een nieuw leven in te blazen. Het is je gegund, Ajacied.

D2F41253-FE02-43EB-B52D-02663BC07645.jpeg

De back debuteerde inmiddels al voor FC Groningen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.