Voorbeschouwing: Worden de accenten van Ten Hag zichtbaar in Klassieker?

Gepubliceerd op 21 januari 2018 om 10:58

Nieuws- Om 14:30 uur hervatten Ajax en Feyenoord de competitie. In een Klassieker die voor Ajax de aanzet richting de 34e landstitel moet geven. Is Ten Hag klaar voor het échte werk? En wie stuurt hij het veld in?

 

Het leek eind december wel of er een bom was afgegaan op De Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Hoofdtrainer Marcel Keizer, zijn assistent Hennie Spijkerman en cultuurbewaker en clubicoon Dennis Bergkamp werden de laan uitgestuurd. Het was tijd voor een frisse wind in Amsterdam.

 

Deze kwam er in de persoon van Erik ten Hag. De oefenmeester kwam over van FC Utrecht en bleek al meerdere keren benaderd voor het hoofdtrainerschap van Ajax. In het kielzog van Ten Hag werd ook Alfred Schreuder aangetrokken. Hij moet invulling gaan geven in het gat dat Hennie Spijkerman achterliet.

 

Tijdens het trainingskamp in Portugal werd duidelijk dat Ten Hag de zaken nét iets anders aanpakt dan de voorgaande trainers. Zo traint hij vaak erg lang - soms wel drie uur achtereen - en wilt hij dat Ajax een dynamische variant van het klassieke 4-3-3 onder de knie krijgt. Hiervoor moeten, om in Ten Hags bewoordingen te spreken, andere accenten worden gelegd.

 

Of we vandaag al meer inzicht krijgen in die andere accenten, is de vraag. Ten Hag wilt zijn Ajax namelijk niet overladen met een karrenvracht aan informatie, en kiest er zodoende voor om zijn visie stapje voor stapje te laten integreren in het Ajax-spel.

B36AE045-2A97-4BF8-8D08-67262A179F6E.jpeg

Tagliafico maakt zich op voor zijn eerste Klassieker.

 

Iemand die wel direct is geïntegreerd bij Ajax is Nico Tagliafico. De Argentijnse linksachter stevent af op een basisdebuut in De Klassieker. Iedereen binnen Ajax spreekt vol lof over de miljoenenaankoop, die met zijn temperament en vechtlust weer een nieuw ingrediënt aan de selectie van de Amsterdammers toevoegt.

 

Met de komst van Tagliafico is gelijk ook de enige wijziging in de basisopstelling van Ajax genoemd. Ten Hag wijkt niet veel af van de route die onder Keizer werd ingezet, maar legt vooral de nadruk op de details. Details die onder Keizer dikwijls in negatief opzicht beslissend waren. Ten Hag is niet van plan veel in aanvallend opzicht te wijzigen, maar met name verdedigend vindt de oefenmeester dat Ajax betrouwbaarder moet zijn.

 

Opstelling
Ajax oefende in Portugal tegen het Deense Lyngby BK (5-1 overwinning) in de ogenschijnlijke sterkste formatie. De kans is zeer groot dat Ten Hag vanmiddag voor dezelfde elf namen kiest. Hierdoor wordt Max Wöber het kind van de rekening van de komst van Tagliafico. De Oostenrijkse Wöber kende een uitstekend eerste halfjaar, maar moet nu pas op de plaats maken. Ten Hag kiest in zijn laatste linie namelijk voor Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en de eerder genoemde Tagliafico. Zij worden als vanzelfsprekend ondersteunt door sluitpost André Onana.

 

Op het middenveld wijzigt Ten Hag niets. Lasse Schöne moet de controle bewaken, met voor hem spelende de dynamische Donny van de Beek en de creatieve Hakim Ziyech.

 

In aanvallend opzicht wordt het Ten Hag nog niet moeilijk gemaakt. Kasper Dolberg kampt met een blessure, waardoor Klaas-Jan Huntelaar de onbetwiste nummer 9 is. Hij wordt geflankeerd door de talentvolle vleugelspelers David Neres en Justin Kluivert. Zij voorzagen Ajax voor de winter al van de nodige doelpunten en zijn vanmiddag opnieuw twee cruciale schakels in het dominante Ajax-spel.

 

Lappenmand
Wel een streep door de rekening van Ten Hag is het grove blessureleed dat Ajax dit seizoen teistert. Benjamin van Leer, Nick Viergever, Vaclav Cerny, Daley Sinkgraven en de eerder al genoemde Kasper Dolberg kampen allemaal met blessures. Cerny en Sinkgraven komen dit seizoen waarschijnlijk niets eens meer in actie.

 

Tegenover dit blessureleed staat de terugkeer van Amin Younes. De Duitser aast op een transfer en Napoli is nog altijd concreet, desalniettemin zit Younes vanmiddag ‘gewoon’ op de bank.

 

Nooit eerder debuteerde een trainer van Ajax in De Klassieker. Ten Hag lijkt na twee weken klaar te zijn voor het échte werk. Zijn dienstverband bij Ajax kan niet mooier beginnen dan met een overwinning op Feyenoord. Dat is dan ook precies waar de Ajacieden vanaf vanmiddag half drie om strijden.

26608F9F-7029-4630-82FD-640B92179061.jpeg


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.