Everton wil Klaassen zo snel mogelijk kwijt, de gewenste buitenkans voor Ajax?

Gepubliceerd op 9 januari 2018 om 10:18

Nieuws- Everton heeft niet langer behoefte aan Davy Klaassen. De middenvelder begon redelijk in Engeland, maar gaandeweg het seizoen verdween Klaassen uit het elftal. De laatste weken behoort de voormalig Ajacied niet eens meer tot de wedstrijdselectie. Klaassen mag nu vertrekken en een terugkeer naar Amsterdam behoort tot de mogelijkheden.

Een opvallende wending in de zo zorgvuldig opgebouwde carrière van Klaassen. Het kind van de club gold gedurende zijn hele Ajax-jeugd als groot talent en speelde zich min of meer geruisloos in de basis. Later groeide Klaassen uit tot de onbetwiste leider van Ajax. Dit resulteerde logischerwijs in het aanvoerderschap. 

 

Na een goed seizoen met de Europese campagne als absoluut hoogtepunt, gaf Klaassen Ajax te kennen klaar te zijn voor een vertrek. Ajax had begrip voor deze keuze en werkte dan ook mee aan een transfer. Klaassen verkaste voor een slordige 27 miljoen euro naar de Engelse subtopper Everton.

 0C4E9CCA-4E74-44C4-AF44-8426183A03DA.jpeg

Duel tussen twee oud-Ajacieden in de Premier League: Davy Klaassen probeert Davinson Sánchez te stoppen.

 

Wat volgde was alles wat Klaassen níet had gehoopt. Everton begon het seizoen - met Klaassen in de basis - ronduit dramatisch. In de competitie verkeerde de club in de degradatiezone, terwijl er ook in de Europa League grote en kansloze nederlagen werden geleden. Het koste hoofdtrainer Ronald Koeman - de man die zich hard maakte voor de komst van Klaassen naar Goodison Park - zijn baan. Onder opvolger Sam Allardyce komt Klaassen sindsdien niet meer in de plannen voor.

 

Is het raar dat Klaasen het niet redt in de Premier League? Aan de ene kant natuurlijk wel, anderzijds is het alarmerend voor het niveau van de Eredivisie dat de beste middenvelder van het afgelopen seizoen niet mee kan komen in de Engelse koningsklasse. Focus on Ajax omschreef Klaassen eerder als een uitstekende speler, maar wel voor Eredivisiebegrippen. Die conclusie blijkt er achteraf niet ver naast te zitten.

 

Klaassen is een slimme speler, waarvan menigeen had verwacht dat hij zich wel zou aanpassen in Engeland. Eerlijk is eerlijk, de Hilversummer heeft te maken gehad met veel pech en kreeg weinig tijd om zich ook daadwerkelijk aan te passen. Maar misschien is de Premier League inderdaad ook wel te hoog gegrepen.

 

Everton heeft in ieder geval genoeg gezien. Het probeert van harte om Klaassen nog deze transferwindow te slijten, bij voorkeur zelfs permanent. Een verhuurperiode heeft dus niet de voorkeur van de Engelsen.

 7C26315B-5BDF-4EE7-9350-2B870480A3A8.jpeg

Kenmerkende plaat van Davy Klaassen na zijn treffer tegen PSV.

 

Of Klaassen een optie blijkt voor Ajax, zal in de komende dagen blijken. Hoofdtrainer Erik ten Hag gaf onlangs aan dat hij nog hoopt op het traditionele ‘buitenkansje’. De oefenmeester zei verder dat concurrentie hoort bij een club als Ajax. Klaassen is gerust een buitenkansje te noemen.

 

Deze uitspraken zijn dus allemaal in het voordeel van de voormalig captain. Het middenveld van Ajax staat dit seizoen echter ook prima, met het trio Schöne, Van de Beek en Ziyech. Klaassen zal waarschijnlijk niet voor de bank naar Amsterdam komen, waardoor zijn komst toch ten koste zal gaan van één van deze drie. Terwijl ook Siem en Frenkie de Jong en Carel Eiting staan te trappelen om hun kans op het middenveld te pakken. Met de komst van Klaassen heeft Ajax zeven spelers voor drie posities. Dit lijkt dan weer iets teveel van het goede, al is Ten Hag dus niet vies van zware concurrentie.

 

Dat Klaassen het huidige Ajax sterker maakt staat vast. De middenvelder zal de komende weken zijn keuzes zorgvuldig moeten afwegen, waarna zal blijken waar Klaassen zijn carrière vervolgt. In Amsterdam zien ze de Ajacied in ieder geval graag komen.

2F99118A-BB6B-424D-B5CE-2541230CAF8A.jpeg

Zijn Justin Kluivert en Davy Klaassen na de winterstop weer samen in een Ajax-shirt te bewonderen?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Jort
5 jaar geleden

Wat een helder stukje, top!