Reportage: Waarom de sleutelspelers een vertrek overwegen

Gepubliceerd op 18 augustus 2017 om 15:52

Reportage- Het rommelt binnen Ajax. Na de nederlaag van gisteravond is Europees voetbal ver weg. Davinson Sánchez is vertrokken en een aantal ploeggenoten overwegen hetzelfde te doen. Een leegloop dreigt.

Het voetbalseizoen 2016/2017 komt ten einde wanneer Ajax op woensdag 24 mei de finale van de Europa League verliest. Na een schitterende Europese campagne, blijkt Manchester United te sterk. Kort heerst er teleurstelling, maar al snel verandert deze teleurstelling in trots. Ajax is voor het eerst in 20 jaar (!) tot een Europese eindstrijd gereikt. Peter Bosz geeft direct na de verloren finale aan dat, mocht Ajax de groep intact houden, er komend seizoen hele mooie dingen mogelijk zijn.

 

Bosz begint dan ook al snel gesprekken te voeren met sleutelspelers. De oefenmeester is ervan overtuigd dat wanneer hij zijn as intact weet te houden, hij komend seizoen opnieuw hoge ogen kan gaan gooien. Bosz voert gesprekken met André Onana, Davinson Sánchez, Davy Klaassen, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg. In deze gesprekken vraagt de hoofdtrainer elke genoemde speler om te blijven en belooft hij vier directe versterkingen. Aanvoerder Klaassen meldt de oefenmeester eerlijk te willen vertrekken, wanneer zich een mooie mogelijkheid voor doet. De rest van de spelers raakt enthousiast door de plannen van Bosz.

 

Veel veranderd er dan ook, wanneer Bosz zelf degene is die vertrekt. De oefenmeester krijgt de kans om aan de slag te gaan bij Borussia Dortmund en aarzelt niet. Bosz tekent in Duitsland en de eerste tekenen van een leegloop ontstaan. 

 

Al in een heel vroeg stadium vertrekt een drietal spelers. Zoals verwacht vertrekt Davy Klaassen. Met Everton komt de gewenste mooie mogelijkheid langs en de aanvoerder besluit te verkassen. Tijdens het trainingskamp is ook Kenny Tete weg. Hij reist niet mee naar Oostenrijk en maakt in die week zijn contract bij Olympique Lyon officieel. De derde speler die vertrekt is Jaïro Riedewald. De linkspoot is zijn rugnummer kwijt geraakt en reist zijn oude trainer Frank de Boer achterna naar Engeland. Ajax is haar aanvoerder en twee potentiële basisspelers kwijt. 

 

Hierop zal adequaat gereageerd moeten. Het vertrek van Davy Klaassen wordt intern opgevangen (Donny van de Beek staat al jaren te trappelen als opvolger van de Hilversummer), maar voor het vertrek van Tete en Riedewald moet Ajax de markt op. Nadat Heiko Westermann transfervrij verkast naar Austria Wien, zijn Davinson Sánchez, Matthijs de Ligt en Nick Viergever bijvoorbeeld de enige volwaardige centrale verdedigers in de selectie.

 

De beloofde directe versterkingen blijven vooralsnog uit. Tot dusver contracteerde Ajax alleen de reservedoelmannen Benjamin van Leer en Kostas Lamprou, reservespits Klaas-Jan Huntelaar en de talenten Luis Orejuela en Dennis Johnson. Tot overmaat van ramp begint dan het getouwtrek om Sánchez.

 

Sánchez, toch één van de sleutelspelers waar Bosz mee sprak, staat door alle negatieve ontwikkelingen open voor een transfer. De verdediger kan naar tal van Europese topclubs en ziet het mislopen van de Champions League als laatste zetje. De Colombiaan wil weg en weigert te spelen in de duels met Heracles Almelo en Rosenborg. Beide duels gaan verloren.

 

In de nacht na de nederlaag tegen Rosenborg, komt de transfer van Sánchez rond. De verdediger tekent voor vijf jaar bij Tottenham Hotspur, dat liefst 45 miljoen euro over heeft voor zijn komst. Met het vertrek van Sánchez beginnen ook de andere sleutelspelers te denken.

 

Hun oude trainer Bosz beloofde hen vier directe versterkingen. Bosz was zelf vervolgens de eerste die vertrok. Dat Champions League-voetbal werd misgelopen veroorzaakte, behalve dan bij Sánchez, nog geen vertrekwens. Ajax had immers laten zien dat er ook in de Europa League fantastische dingen mogelijk zijn. Door de nederlaag tegen Rosenborg dreigt Ajax echter ook dit toernooi mis te lopen en helemaal géén Europees voetbal te spelen. 

 IMG_7688.jpg

Er is veel interesse in Ziyech en Dolberg. 

 

Hierdoor ontstaan er twijfels bij de sleutelspelers. Ze hebben stuk voor stuk een geweldig seizoen achter de rug en de Europese (sub)topclubs staan in de rij. Een jaar zonder Europees voetbal, een jaar je niet kunnen profileren op het hoogste podium van Europa; dat zal de interesse doen afnemen. De drie overgebleven sleutelspelers - Onana, Ziyech en Dolberg - leven in dubio. Moeten zij hun huidige marktstatus verzilveren? Of blijven ze Ajax, de club die ze het podium naar Europa bood, trouw en doen ze een gooi naar de landstitel? 

 

Het is voor Ajax hopen op dat laatste, want wanneer er nóg een sleutelspeler vertrekt, blijft er een middelmatig elftal over. Een elftal dat in Europa niets te zoeken heeft. Marc Overmars heeft nog tot 1 september om een ploeg van formaat te hebben staan, met minder dan dat neemt de kritische achterban geen genoegen.

IMG_7687-3.png


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.