Rol Westermann (nu al) uitgespeeld?

Gepubliceerd op 16 augustus 2016 om 11:45

Reportage- Niki Zimling en John Heitinga. Allebei routiniers die als mentor voor jonge talenten moesten dienen, maar hopeloos faalden. Voegt kersvers Ajacied Heiko Westermann zich nu al bij dit rijtje?

 

Wat Zimling, Heitinga en Westermann alle drie gemeen hebben, is dat ze zijn gehaald om de André Ooijer-rol te vervullen. Deze rol is vernoemd naar oud-Ajacied André Ooijer, die tussen 2010 en 2012 voor Ajax speelde. Ooijer werd in die periode geroemd om zijn inbreng in de kleedkamer en het vervullen van een mentor-rol. Deze rol werd in de media later dus omgedoopt tot Ooijer-rol. Na Ooijer vervulde de Deen Christian Poulsen deze rol, ook hij deed dat succesvol.

 

Nadat ook Poulsen met voetbalpensioen was gegaan, moest Ajax weer op zoek naar een routinier. Op hardnekkig aandringen van Frank de Boer werd Niki Zimling gehuurd. De Deen - die door De Boer werd gezien als de jongere versie Poulsen - faalde.

 

Het seizoen erop werd er een ervaren kracht gemist, dus kwam Ajax uit bij kind van de club John Heitinga. Heitinga was niet meer zo goed als dat Ajax dacht, en besloot zelf in december zijn kicksen op te hangen.

 

Anno 2016 moest Ajax dus weer op zoek naar een ervaren kracht. Heiko Westermann kwam over van Real Betis, de voormalig club van Raffael van der Vaart. En eerlijk is eerlijk: op basis van zijn eerdere carrière zag het er goed uit. Westermann speelde namelijk eerder al voor vijf jaar voór Schalke 04. En heeft 23 interlands achter zijn naam staan voor Die Mannschaft. Bovendien belde Ajax met Van der Vaart over Westermann, ook zijn advies was positief. Het enige dat Ajax vergat, was het advies van de scouts te vragen. En dat blijkt de Amsterdammers nu duur komen te staan.

 

Voor de Champions League play-off van vanavond (aanvang 20.45 uur) is de 33-jarige Duitser namelijk gepasseerd in de 19-koppige wedstrijdselectie. Westermann lijkt te zijn voorbijgestreefd door de jonge Colombiaan Davinson Sánchez, die ook tegen Roda al de voorkeur kreeg toen Veltman geschorst was.

 

De rol van Westermann lijkt dus nu al uitgespeeld. Niet in de laatste plaats door het - op z'n zachts gezegd - zwakke opreden van Westermann in de wedstrijd tegen PAOK. En dan te bedenken dat hij nog een contract tot medio 2018 heeft...


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.