Wat haalt Ajax in huis met Bertrand Traoré?

Gepubliceerd op 11 augustus 2016 om 11:40

REPORTAGE- Weken ging het over de nieuwe spits van Ajax. Wie werd de opvolger van Arek Milik? De grootste namen kwamen voorbij, wat te denken van Mario Balotelli, Mario Goméz of misschien toch Klaas-Jan Huntelaar? Nee, geen van hun allen. De keuze viel op Bertrand Traoré, een oude bekende van Peter Bosz. De twee werkte eerder samen bij Vitesse. Maar wat haalt Ajax eigenlijk in huis met deze Traoré?

Introductie

De meeste mensen zullen Traoré vooral kennen dankzij zijn succesvolle periode bij Vitesse. In anderhalf jaar tijd speelde de nieuwe Ajax-spits 42 wedstrijden voor de Arnhemmers, waarin hij 16x het net wist te vinden. Vitesse geldt dan ook als de eerste club waar Traoré zich in het betaald voetbal liet gelden. Daarvoor speelde hij namelijk veelal in de beloften van Chelsea. Maar hoe kwam hij daar terecht?

 

Bertrand Isidore Traoré werd geboren in het jaar dat Ajax voor het laatst de Champions League won. Hij zag het levenslicht in Bobo-Dioulasso, een stad in zijn vaderland Burkina Faso. Op jonge leeftijd vertrok hij naar het Franse AJ Auxerre. Daar werd hij direct na zijn 16e verjaardag weggeplukt door Chelsea. Dat was nog niet zo eenvoudig, want Chelsea had flinke concurrentie van o.a. Manchester United en Paris st. Germain. Maar de man uit Burkina Faso koos dus voor Chelsea.

 

Ook qua interlandcarrière gaat het Traoré voor de wind, hij debuteerde al op z'n 17e (!) in het nationale elftal. Twee jaar later maakte hij zijn 1e doelpunt voor Burkina Faso, en hij heeft inmiddels 20 interlands achter zijn naam. 

 

Traoré kende een moeilijke jeugd. Zijn familie had het niet breed, en Bertrand en zijn broers hadden dus ook niet veel te besteden. Maar voetbal boodt zoals in veel gevallen uitkomst. Bertrand was niet de enige getalenteerde voetballer van de familie, ook zijn broer was een groot talent. Maar hij kon zijn focus niet op het voetbal houden, en raakte van het pad af. Daar wilde hij zijn broertje Bertand voor behoede, en dat lukt tot nog toe dus aardig! 

Wat we hieruit kunnen concluderen is dat Bertrand Traoré in ieder geval een echte vechtersmentaliteit bezit. En dat zien de supporters graag.  

 

Wat voor type voetballer is Bertrand Traoré?

Vanuit zijn Vitesse-tijd kennen we Traoré natuurlijk vooral als spits, en dat is ook de positie waarvoor Ajax hem in eerste instantie heeft gehaald. Als opvolger van de naar Napoli vertrokken Arek Milik. Maar waar Traoré in z'n tweede seizoen bij Vitesse altijd in de spits speelde, was dat in zijn eerste half jaar zeker niet het geval. Toen speelde hij voornamelijk links- en rechtsbuiten, maar ook als 'nummer 10'. Kortom: Traoré is zeer multifunctioneel, maar zal zich in eerste instantie toch gaan richten op de spitspositie. 

 

Wat kunnen we van hem verwachten?

Als je denkt aan de taakomschrijving van een spits, komt er gelijk een punt naar boven: goals! En het liefst zo veel mogelijk. Dat is een taak waar Traoré zeker niet voor zal weglopen, alleen blijft hij natuurlijk wel een jonge jongen. Maar van iemand die scoort bij Chelsea en die er als als spits van Vitesse al 13 inlegt, kun je verwachten dat het als Ajacied alleen maar makkelijker zal gaan. Bij Focus On Ajax schatten we dat Traoré dan ook minimaal goed is voor 15 doelpunten. Maar ook wat betreft assist zijn we aan het juiste adres bij deze Traoré, want hij is zeker geen type spits dat alleen maar oog voor zijn eigen kans heeft. Hij is een man met een goed overzicht, en daarmee past hij perfect in het Ajax-systeem. De verwachtingen zijn hooggespannen, aan Traoré de taak die waar te maken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.