André Onana, katachtige atleet

Gepubliceerd op 17 juli 2016 om 11:36

REPORTAGE- De echt fanatieke Ajaxsupporters kenden hem al langer, maar op dit moment is de Kameroener André Onana hard aan de weg aan het timmeren. Wie is deze 20-jarige doelman? En hoe is hij bij Ajax terecht gekomen?

Als je als voetballiefhebber (en Ajaxsupporter) aan Kameroen denkt, dan komen er twee voetballers in je op: Kameroens beste voetballer aller tijden Samuel Eto'o. En oud-Ajacied Eyong Enoh. Waar de eerstgenoemde vooral bekend staat als de technisch, snelle en doelgerichte spits, staat Enoh meer te boek als keiharde controleur op het middenveld. In Amsterdamse dienst pakte Enoh regelmatig een kaart, dat én zijn goede inzet leverde hem bij de supporters al snel de status van publiekslieveling op. Op dit moment is Enoh in België actief bij Standard Luik.

 

Maar voor wat Onana betreft heeft vooral Eto'o invloed gehad op de carrière van de talentvolle doelman. Al op jonge leeftijd werd Onana namelijk opgenomen in de Samuel Eto'o Academy. Met deze groep talentvolle voetballers speelden Onana veel wedstrijden tegen internationale topclubs als Inter Milan, Paris st. Germain en FC Barcelona. Tijdens deze oefenwedstrijden wist Onana zich in de kijker te spelen van de laatstgenoemde topclub. Op 14-jarige leeftijd maakte Onana na een aantal stages de overstap naar FC Barcelona.

 

De Kameroener maakte t/m de A1 onderdeel uit van de befaamde jeugdopleiding van Barça, op het hypermoderne trainingscomplex 'Ciutat Esportiva Joan Gamper'. Met de A1 van Barça nam Onana het in de UEFA Youth League op tegen Ajax A1, met namen als Donny van de Beek, Appie Nouri en Vaclav Cerny. Onana verweet Barça ervan geen duidelijk plan met hem te hebben, en kon ook wimpelen met de nodige interesse van geïnteresseerde clubs. Zo waren o.a. Borussia Dortmund, Liverpool en Inter Milan in de race voor de atletische doelman. Ajax troefde deze clubs af door, met het door Onana gewenste, plan te komen. Januari 2015 maakte Onana de overstap naar Ajax.

 

Bij Ajax kampte de doelman met heimwee en aanpassingsproblemen, zo gaf hij laatst zelf te kennen in een interview met Ajax TV. De Kameroener begon bij Jong Ajax, maar zat dat seizoen al wel voor het eerst bij de selectie.

 

Dat was in de periode dat Peter Leeuwenburgh en Diederik Boer allebei geblesseerd waren, en het betrof de wedstrijd van Ajax op bezoek bij Vitesse (1-0 nederlaag, red.). In de voorbereiding op het seizoen 2015-2016 werd André Onana definitief bij het eerste elftal gehaald, als derde doelman achter Jasper Cillessen en Diederik Boer.

 

Ook dit seizoen is Onana naar alle waarschijnlijkheid weer derde man. In de oefenwedstrijd tegen FC Liefering kreeg hij in de tweede helft wél de voorkeur boven Boer, maar dit was tegen AFC (2-2, red.) alweer omgedraaid. In de wedstrijd tegen Liefering (en ook op de open training van maandag) liet Onana wel weer z'n onwaarschijnlijke reactievermogen zien. En dat is naast zijn meevoetballende kwaliteiten dan ook zijn sterkste punt. Onana kan zich nog wel verbeteren op het gebied van coaching, maar daarin vormt de taalbarrière natuurlijk ook een belangrijke rol.

 

Kortom: André Onana is een zeer atletische doelman, die op dit moment klaar wordt gestoomd voor de opvolging van Jasper Cillessen. En mocht het moment daar zijn, dan zal Onana er staan en gaat Ajax een hoop plezier van hem beleven.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.