Bosz wilt sparen, hoe ziet de opstelling er dan uit?

Gepubliceerd op 23 april 2017 om 11:42

NIEUWS- Na de 120 loodzware minuten, afgelopen donderdag tegen Schalke 04, gaf Peter Bosz aan een aantal spelers rust te gunnen tegen PSV. Dat is nog niet zo eenvoudig als dat het lijkt, met zo'n sterke selectie. Focus on Ajax zet alle opties op een rijtje.

Onana op doel
Op doel zal niets veranderen. André Onana kreeg tegen Schalke aan het eind van de tweede helft last, maar keepte het duel wel gewoon uit. Hij is fit genoeg om te spelen tegen PSV.

 

Onzekerheid in de defensie
Joël Veltman, die tegen Schalke als gevolg van zijn domme rode kaart geen volledige wedstrijd speelde, is ook klaar om te spelen. Ondanks opnieuw een sterke wedstrijd van Kenny Tete, kiest Bosz waarschijnlijk weer 'gewoon' voor Veltman.

 

In het hart van de verdediging zou weleens het één en ander kunnen gaan wijzigen. Jaïro Riedewald keert terug in de wedstrijdselectie en is zodoende een optie. Tegen Schalke vormde Davinson Sánchez en Matthijs de Ligt het centrum. Dat Sánchez gaat spelen lijkt wel duidelijk. De Colombiaan is super fit, zo bewees hij met een lange sprint diep in de verlenging tegen Schalke.

 

Of De Ligt gaat starten bestaat twijfel. De 17-jarige verdediger speelde tegen Schalke opnieuw een goede wedstrijd, maar ook voor hem was het zijn tweede volledige wedstrijd in vier dagen. De vraag is in hoeverre hij het aankan om opnieuw 90 minuten gas te geven. Toch heeft Bosz weinig alternatieven. De kans dat-ie Heiko Westermann vanaf het begin laat starten, is ook niet heel groot. En op linksback ontbreekt Daley Sinkgraven nog altijd, waardoor daar Nick Viergever nodig is.

 

De verdediging lijkt daarom nog even vol te moeten houden en al haar kracht te moeten stoppen in dit duel. Een allerlaatste optie die Bosz nog heeft, is om Veltman linksachter te poseren en dan Tete op de plek van Veltman (rechtsachter) te zetten. Hierdoor zou Viergever naar het centrum schuiven en kan De Ligt rust krijgen. Dit kijkt in eerste instantie een rare optie, maar vorige week tegen Heerenveen speelde Veltman ook de laatste 20 minuten linksback. Toeval? Of een voorproefje op vandaag?

 

Het vaste middenveld
Normaliter wordt het middenveld gevormd door Lasse Schöne, Davy Klaassen en Hakim Ziyech. Klaassen is de captain en zal niet snel worden gespaard in een wedstrijd als deze. Ziyech lijkt oom fit, nadat hij het heenduel met Kopenhagen aan zich voorbij liet gaan wegens vermoeidheid. Ziyech is de architect van het aanvalsspel, hem rust gunnen zal Bosz niet snel doen tegen PSV.

 

Dan blijft Lasse Schöne over. De Deense routinier is de oudste van de drie en werd afgelopen donderdag al gewisseld voor Donny van de Beek. Van de Beek deed het in het heenduel met Schalke ook goed, waardoor een basisplaats voor hem aannemelijk is. Toch zal Bosz waarschijnlijk kiezen voor Schöne op '6, die met zijn ervaring en coaching een belangrijke schakel in de Bosz-tactiek is.

 

Luxeprobleem voorin
Bosz heeft met Justin Kluivert, Kasper Dolberg, Amin Younes, Bertrand Traoré en David Neres de beschikking over vijf basiselftal-waardige aanvallers. Tel daar Vaclav Cerny bij op en je zou twee Ajax-waardige aanvalslinies kunnen opstellen. In de aanval heeft Bosz dan ook eerder een luxeprobleem dan zorgen.

 

Justin Kluivert, de laatste weken toch de vaste rechtsbuiten, speelde ruim een uur tegen Schalke, waardoor een basisplek voor hem wellicht wat teveel is. Neres en Traoré zijn dan de overige opties, waarbij Neres erg wisselvallig is. Waarschijnlijk zal Traoré dan ook rechtsbuiten staan, waardoor Dolberg automatisch de spits is. Over Younes bestaat weinig twijfel. De Duitser verkeert in goede vorm en is een zekerheidje onder Bosz.

 

De vermoedelijke opstelling lijkt dan ook in veel gevallen op de elf namen met wie Ajax al het grof van dit seizoen uitstekend presteert. Dit is, volgens ons, de opstelling van Ajax op bezoek bij PSV:

 

Onana; Veltman*, Sánchez, De Ligt, Viergever; Schöne, Klaassen, Ziyech; Traoré, Dolberg, Younes.

 

*De genoemde optie met Veltman op linksachter en Tete op rechts, is ook reëel, maar het lijkt ons onwaarschijnlijk dat Bosz zijn verdediging dusdanig omgooit voor een wedstrijd als dit.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.