Buitenlandse pers herkent Ajax weer terug in Ajax

Gepubliceerd op 12 april 2017 om 10:33

NIEUWS- De prestaties van Ajax zijn niet alleen in Nederland opgemerkt. Ook de buitenlandse media waren vol lof over het optreden van de Amsterdammers en de manier waarop de club bestuurd wordt. The Telegraph trekt een vergelijking met het Ajax van ’95.

Laten we allereerst eens kijken naar de Duitse pers. Hoe kijken zij aan tegen de nederlaag van hun landgenoten van Schalke 04? De meest gelezen krant van Duitsland, BILD, gooit het eerst nog op de arbitrage: “Bij het penaltymoment hielden beide spelers elkaar vast, maar wees de scheidsrechter naar de stip. Een zeer twijfelachtig besluit.”

 

BILD erkende dat Ajax goed was, maar wees dat voornamelijk toe aan de zwakte van Schalke: “Het was een desastreus optreden van Schalke. Er werden geen gevaarlijke kansen gecreëerd, logisch dat de Nederlanders dan de baas zijn. (…) Schalke was ondermaats, maar toch presteerde Ajax goed. Ze zetten goed druk en wisten veel kansen te creëeren, onder leiding van aanvoerder Davy Klaassen.” Sloot de boulevardkrant af met een compliment aan Klaassen.

 

BILD was niet het enige buitenlandse medium dat de kwaliteiten van Klaassen erkende. De Engelse krant The Telegraph, pakt uit met een uitgebreid verhaal over heel Ajax. De Engelse zien dat Ajax terug is: “Met een gemiddelde leeftijd van slechts 22 jaar, gaf Ajax een masterclass aanvallend voetbal, die herinneringen oproept aan alle bekende Ajax-teams uit de clubhistorie.”

 

Verder worden in het artikel de belangrijkste factoren voor het succes uitgelicht. Volgens The Telegraph spelen oud-Ajacieden hierin een belangrijke rol: “Het technisch hart van Ajax bestaat volledig uit legendes van de jaren ’90. Marc Overmars is Technisch Directeur, Dennis Bergkamp assistent-trainer en Edwin van der Sar Algemeen Directeur.” De meeste lof gaat volgens de krant naar Overmars. De voormalig buitenspeler wordt geroemd om zijn daadkracht bij het vastleggen van o.a. André Onana, Amin Younes en Davinson Sánchez. Als voorbeeld voor Ajax’ werkwijze wordt ook Arek Milik genoemd. De Pool kwam voor 2,5 miljoen euro over en verkaste voor ruim 30 miljoen naar Napoli.

 

Gelukkig ziet The Telegraph wel in dat er ook op het veld de nodige kwaliteit aanwezig is. Davy Klaassen wordt door de krant bestempeld als ‘Captain Fantastic’ en wordt vergelijken met Engelse grootheden als Steven Gerrard, Frank Lampard en Bryan Robson. De Engelse zien in dat de aanvoerder waarschijnlijk bezig is aan zijn laatste jaar. Zo wordt in hetzelfde artikel o.a. Ronald Koemans Everton als mogelijke bestemming genoemd.

 

Tot slot concluderen de Engelsen dat Ajax terug aan de top is. De vergelijking met het Ajax van ’95 (Toen voor het laatst de Champions League werd gewonnen) is snel gemaakt. De krant roemt Justin Kluivert, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek en stelt dat dit Ajax uit eenzelfde mix talenten en meer ervaren spelers bestaat als in 1995. Het winnen van de Champions League is dit seizoen onmogelijk, maar waarom zou Ajax de Europa League niet kunnen winnen? Het is in ieder geval al mooi dat de speelwijze en filosofie ook over de landsgrenzen wordt opgepikt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.