Analyse: Ajax heeft moeite met de eerste helft

Gepubliceerd op 14 maart 2017 om 15:23

VERSLAGEN/REPORTAGES- Ajax blijkt heel veel moeite te hebben met goed spelen in de eerste helft. In de duels met Cambuur, Twente, PEC, Utrecht, ADO, Roda, Sparta, Vitesse, Legia, Heracles, Groningen, Kopenhagen en de afgelopen wedstrijd tegen Twente, was het niveau in de eerste helft ver ondermaats. Tijd voor een analyse.

 

Na de nederlaag van Ajax bij Twente (begin december), kwam het elftal in een kleine dip. De wedstrijd erop knikkerde Cambuur Ajax namelijk plots uit de beker. Bosz verklaarde dat hij zijn spelers op mentaal vlak misschien niet goed het voorbereid. Het duel erop was er geen sprake van een matige mentale voorbereiding, niet zo gek tegen PSV. Dan hoef je namelijk niet echt opgepept te worden om te spelen. 

 

Na de winterstop ontstond echter een merkwaardig fenomeen. Ajax had het vaak lastig in de openingsfase (de eerste 15 tot 20 minuten) of soms zelfs de hele eerste helft. Tegen achtereenvolgens PEC Zwolle en FC Utrecht, werd er pas in de tweede helft gescoord en was het voetbal voor rust niet best. Na PEC-uit zei Bosz het zichzelf kwalijk te nemen, dat hij de spelers niet het kunnen opladen voor een felle eerste helft.

 

ADO thuis was dan ook een ander verhaal, althans cijfer technisch. Hakim Ziyech scoorde al na 11 minuten, maar hiervoor was het opnieuw pover wat Ajax liet zien. De rest van de eerste helft was dan ook weinig attractief. 

 

Tegen Roda en Vitesse weer hetzelfde verhaal. Weliswaar wist Ajax deze lastige uitwedstrijden te winnen, met name tegen Vitesse kwamen de Amsterdammers in de openingsfase goed weg. Tussendoor het Ajax het tegen Sparta aan Bertrand Traoré te danken dat het met een voorsprong de rust in mocht. De eerste helft was matig.

 

Vervolgens werd Legia in eigen huis met 1-0 verslagen, niet verwonderlijk dat die treffer pas in de tweede helft viel. 

 

Ajax - Heracles: bijna idem dito aan de eerder beschreven wedstrijden. Weliswaar scoorde Ajax in de eerste helft, dit verbloemde het matig en slappe spel. Heracles profiteerde hier nog voor rust van, door in de persoon van Samuel Armenteros gelijk te maken. Vervolgens trok Matthijs de Ligt Ajax in de tweede helft over het dode punt, waarna er een ietwat geflatteerde overwinning volgde.

 

Tegen FC Groningen kreeg Ajax pas voor het eerst in de vorm van puntenverlies de deksel op zijn neus voor de tamme eerste helft. Bryan Linssen scoorde na een overtreding op Onana, terwijl de gelijkmaker van Klaassen te laat kwam voor de overwinning.

 

Tegen Kopenhagen was de openingsfase vervolgens wel heel extreem. Binnen 30 seconden (!) zette Falk de Denen op voorsprong. 

 

Ook tegen Twente begon de motor pas in de tweede helft te draaien. Afgezien van een goede kans voor Dolberg in de 4e minuut, creëerde Ajax weinig in de eerste helft. De tweede helft werd dit vervolgens hersteld, met een goede 3-0 zege tot gevolg.

 

Al de bovenstaande wedstrijden vertellen ons dat Ajax in de openingsfase vaak niet scherp is. Vanuit achteruit zijn de inspeelpasses slordig, terwijl het voorin allemaal wat statisch is. Wanneer Ajax dan ook nog eens wordt afgetroefd in de duels - zoals tegen Kopenhagen - krijg je een lastig duel. 

 

De boodschap voor aankomende donderdag én het restant van de competitie is dan ook gelijk fel te zijn. Zorg dat je niet eerst wakker geschud moet worden door een tegendoelpunt, maar win je duels en wees zuiver in de passing. In de Eredivisie redt Ajax het meestal nog wel met één helft goed voetbal, maar Europees meestal niet meer. Ajax zal tegen Kopenhagen vanaf de eerste minuut moeten laten zien wie de baas is, dan komt het goed.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.