Ajax in tweede helft overtuigend langs Twente

Gepubliceerd op 12 maart 2017 om 19:18

Ajax heeft een einde gemaakt aan de zegeloze reeks. Na een gelijkspel tegen Groningen en een nederlaag tegen Kopenhagen, hebben de Amsterdammers in eigen huis gewonnen van FC Twente. De beslissing viel pas in de tweede helft.

 

Ajax had het in de eerste helft lastig tegen Twente. Het elftal van Peter Bosz mocht van de Tukkers  rustig de bal hebben, iets met dat balbezit creëeren was echter andere koek. Net zoals tijdens de eerdere confrontatie dit seizoen tussen Ajax en Twente, hield Twente het achterin potdicht. 

 

De Ajacied die in de eerste helft nog het meest dichtbij een treffer was, was Joël Veltman. De rechtsachter volleerde een ingestuurde hoekschop van Hakim Ziyech net over. Verder had Ajax nog wat kleine kansjes gehad, maar de échte mogelijkheden bleven uit.

 

De tweede helft was het tappen uit een ander vaatje. De felheid en agressie (in de goede zin van het woord) die de eerste helft ontbrak, was na de pauze meer en meer terug te vinden bij de Ajacieden. Davy Klaassen ging daarbij voorop in de strijd, door het tempo van de Amsterdammers hoogstpersoonlijk op te schroeven. Dit leidde ook de openingstreffer in.

 

Klaassen frommelde zich schuin voor het doel langs Mateusz Klich en legde vervolgens goed terug op Amin Younes. De Duitser, voor rust niet altijd even succesvol in zijn acties, kon de trekker overhalen en brak de ban: 1-0. Dit was het startsein voor een prima tweede helft.

 

Nadat Ajax een minuut of tien later op het middenveld de bal veroverde, lanceerde Younes Kasper Dolberg. De Deen toonde zich zoals altijd koelbloedig in de eindfase en omspeelde doelman Nick Marsman. Om de bal vervolgens in het lege doel te schuiven was een koud kunstje. 

 

Tussen deze twee doelpunten in was de slecht spelende Bertrand Traoré vervangen door Justin Kluivert. Dit seizoen is er al de nodige kritiek op de buitenspeler geweest, maar vandaag liet Traoré zich van zijn slechtste kant zien. Hij verprutste een aantal goede kansen en leidde met slordig balverlies een aantal tegenaanvallen in. De vraag of Traoré aankomende donderdag tegen Kopenhagen weer start, is na vandaag meer en meer te rechtvaardigen.

 

Het slotakkoord op het veld was voor Dolberg. Ziyech, die tegen zijn oude club nadrukkelijk op zoek was naar een goal, speelde zich knap vrij. Vervolgens chipte de spelmaker de bal over Marsman, waarna Dolberg voor open doel kon binnenwerken. Het doelpunt rook naar buitenspel, maar na alle arbitrale missers in Ajax’ nadeel van de laatste weken, mag dat ook weleens.

 

Door dit trio aan doelpunten verkleind Ajax het gat met Feyenoord weer tot vier punten. De Klassieker van 2 april wordt meer en meer een duel om naar uit te kijken. De kans dat het kampioenschap daar een flinke wending gaat krijgen, is groot. Tot die tijd moet Ajax zowel nationaal als internationaal aan de bak. Aankomende donderdag wacht de return tegen Kopenhagen, waarin Ajax een 2-1 nederlaag dient weg te poetsen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.