Verdedigers helpen Ajax over het dode punt

Gepubliceerd op 26 februari 2017 om 19:10

Ajax heeft voor de zevende keer na de winterstop gewonnen in de Eredivisie. In eigen huis schoten de verdedigers Ajax naar de overwinning.

Na de midweekse overwinning op Legia Warschau, was vandaag Heracles Almelo de tegenstander. Tegen de voormalig club van Peter Bosz kon Ajax, net als afgelopen donderdag, niet beschikken over Daley Sinkgraven. Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny ontbraken net als Sinkgraven met blessures. Hierdoor was er opnieuw een basisplek ingeruimd voor Jaïro Riedewald.

 

 

Ajax begon aanvankelijk moeizaam tegen de Heraclieden. Direct na de aftrap zakte het elftal van John Stegeman ver in, waar Ajax op de vijandelijke helft weinig ruimte had om iets te doen. Toen de Amsterdammers na een minuut of tien doorhadden hoe ze Heracles moesten bespelen - snel handelen, korte combinaties en veel doorbewegen - begonnen de Amsterdammers kansen te creëren. 

 

De grootste was voor Kaper Dolberg. De Deen werd door Davy Klaassen tegenover Bram Castro gezet, maar vanuit een schuine hoek schoot de spits recht op de doelman. Vervolgens waren er een aantal kleinere mogelijkheden waar met name Hakim Ziyech en Bertrand Traoré bij waren betrokken. Tot doelpunten leidde hun inzetten echter niet.

 

Een actie die wél tot een treffer leidde, was een schot van Klaassen. Castro wist de poging van de aanvoerder in eerste instantie nog wel te stoppen, maar in de rebound was Dolberg er als de kippen bij. De Deen toonde zich een echte spits door dit buitenkansje te verzilveren: 1-0. 

 

Vóór dit openingsdoelpunt was Heracles er ook al een paar keer gevaarlijk uitgekomen. Via met name Samuel Armenteros kwam de uitploeg tot het nodige gevaar. Eén keer wist André Onana zich zelfs geklopt, maar na het omspelen van de doelman werd het schot van Kristoffer Peterson door Jaïro Riedewald van de lijn gehaald.

 

Wie dacht dat er met de voorsprong van Ajax geen vuiltje meer aan de lucht was, kwam er bedrogen uit. Slechts drie minuten na de openingstreffer was het namelijk alweer gelijk. Armenteros werkte een voorzet vanaf rechts koppend tegen de touwen, 1-1.

 

Vervolgens was Ajax het spoor wel even bijster. Er werden geen echte kansen meer gecreëerd en de 1-1-ruststand was een goede afspiegeling van de eerste helft. 

 

Ajax begon de tweede helft, onder aanvoering van de ingevallen Matthijs de Ligt, scherp. De intenties waren direct duidelijk. De Ligt, de vervanger van de geblesseerd geraakte Nick Viergever, loste vanaf een meter of 30 een ziedend schot met links. De poging van de 17-jarige mandekker kon door Castro ternauwernood over worden getikt. 

 

Een aantal minuten later was het alsnog raak. Uit een hoekschop van Hakim Ziyech kopte De Ligt goed binnen. Het betekende de 2-1 en het was voor De Ligt zijn tweede doelpunt in Ajax 1. Eerder scoorde hij al in het bekerduel met Willem II. 

 

Vervolgens meldde een andere Ajax-verdediger zich op het scoreformulier. Davinson Sánchez kreeg van Heracles de tijd en ruimte om in te dribbelen. Dat hadden de Heraclieden hem beter niet kon doen, want met een strak afstandsschot in de rechteronderhoek wist de Colombiaan Castro te passeren. Nota bene de verdedigers hielpen Ajax over het dode punt heen.

 

In de slotfase mocht David Neres zijn opwachting maken. De buitenspeler verving de moegestreden Kasper Dolberg. In de minuten die hem gegeven waren, liet Neres een aantal prima dingen zien. De aanvaller oogde sterk in de combinatie en wist op het goede moment een actie te maken. Ook het overzicht van de Braziliaan viel op, een aantal keer verplaatste hij het spel goed.

 

Bertrand Traoré, na de wissel van Dolberg in de spits geposteerd, pikte ook nog zijn doelpuntje mee. Uit een vrije trap van Ziyech schoot Traoré raak. Zo won Ajax ietwat geflatteerd met 4-1.

 

Ondanks de zevende overwinning op rij in de Eredivisie, blijft het gat met koploper Feyenoord gelijk. De Rotterdammers schakelde eerder op de dag PSV uit in de strijd om de titel. Feyenoord won in De Kuip met 2-1 van de Eindhovenaren.

 

Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Riedewald, Viergever (’45 De Ligt); Schöne (’78 De Jong), Klaassen, Ziyech; Traoré, Dolberg (’72 Neres), Younes.

 

Scoreverloop:

’23 Dolberg 1-0

’26 Armenteros 1-1

’56 De Ligt 2-1

’60 Sánchez 3-1

’90 Traoré 4-1 

 

IMG_6057.jpg

Kasper Dolberg opent de score en maakt zijn elfde van het seizoen.

IMG_6060.jpg

Matthijs de Ligt kopt...

IMG_6056-1.jpg

...En scoort! Hij zet Ajax op een 2-1 voorsprong.

IMG_6058.jpg

Na 72 minuten maakt Kasper Dolberg plaats voor David Neres. Het betekent het debuut van de Braziliaan in dienst van Ajax.

IMG_6059.jpg

Bertrand Traoré maakt het laatste doelpunt van de wedstrijd en is opweg naar de aangever bij zijn treffer: Hakim Ziyech.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.