Circus Onana gaat nooit verloren

Gepubliceerd op 24 februari 2017 om 10:45

VERSLAGEN/REPORTAGES- André Onana is de onomstreden eerste doelman van Ajax. De Kameroener is met zeven clean sheets onpasseerbaar in 2017. Eerder schreven we al over de carrière van Onana, maar in dit artikel focussen we ons vooral op het huidige seizoen. En op Circus Onana.

 

Begin juli schreven wij al over een relatief onbekende Ajax-doelman. Zijn naam was André Onana en hij werd in die tijd dikwijls ‘Circus Onana’ genoemd, te danken aan alle knotsgekke capriolen die de Kameroener bij Jong Ajax tentoonspreidde. In het artikel schreven we in de laatste alinea het volgende: 

 

André Onana is een zeer atletische doelman, die op dit moment klaar wordt gestoomd voor de opvolging van Jasper Cillessen. En mocht het moment daar zijn, dan zal Onana er staan en gaat Ajax een hoop plezier aan hem beleven.

 

Niet wetende natuurlijk, dat die opvolging van Jasper Cillessen een stuk sneller zou verlopen. De Groesbeker verkaste naar FC Barcelona - de club waar Ajax Onana oppikte - en Onana schoof door naar de positie van eerste doelman. En ware stoelendans werd voltooid.

 

Zijn competitiedebuut was er eentje om snel te vergeten. Het elftal van Peter Bosz was zoekende en verloor met Onana onder de lat in eigen huis met 1-2 van Willem II. Onana viel hier niets te verwijten, maar vervelend was het wel.

 

Ondanks het feit dat iedereen binnen Ajax Onana zag als de opvolger van Cillessen, was men het erover eens dat het voor de Kameroener nu nog te vroeg was. Ajax schakelde daarom snel en haalde Tim Krul op huurbasis binnen. De Hagenees bleek echter niet fit, waardoor Onana mocht blijven staan.

 

En in die periode gebeurde er iets moois. De tour van Circus Onana was afgelopen. De clown was gepromoveerd tot circus-directeur en werd zich van zijn verantwoordelijkheid bewust. Het was afgelopen met alle gekkigheid onder de lat. Onana oogde zelfverzekerd en straalde rust uit op zijn verdediging. 

 

Sinds zijn entree (vanaf speelronde 3) kreeg alleen Feyenoord-goalie Brad Jones minder tegentreffers. Natuurlijk is dit niet alleen op het conto van André Onana toe te schrijven, maar een belangrijk aandeel heeft de Kameroener hierin wel. 

 

Na de winterstop bleek de Kameroener onpasseerbaar. In zeven officiële duels hield hij even zo vaak de nul. Deze onverslaanbaarheid straalt Onana ook echt uit. De lenige doelman is niet te benijden. Veelzeggend was de reactie van Onana op de apengeluiden in Arnhem. De doelman werd door het Arnhemse-publiek meerdere malen discriminerend bejegend. Zelf doet hem dat niet veel: ‘Ik heb er wel iets van meegekregen, maar wat kan ik er tegen doen? Als ik voetbal, denk ik niet aan zulke dingen.’ 

 

Deze reactie typeert de huidige staat waarin de 20-jarige verkeerd. Hij is onaantastbaar en straalt dit in alles uit. Dat is niet arrogant, dat is een teken van zelfvertrouwen. Onana is nu al een echte Ajacied.

 

Ook buiten het veld is Onana belangrijk voor Ajax. De Kameroener geldt als smaakmaker in de kleedkamer. Op Snapchat en Instagram circuleren de nodige filmpjes van een zingende en dansende Onana in de kleedkamer. Waarschijnlijk is dat toch de aard van het beestje en wij zijn daar blij mee. Op het veld serieus en gefocust, daarbuiten is het toch nog een beetje Circus Onana. Zo gaat Circus Onana nooit verloren.

IMG_4722-3.png
Snapchat-Koning André Onana na het gewonnen duel tegen Standard Luik.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Tibbe haan
6 jaar geleden

Nice!