Klaassen held en schlemiel bij overwinning op mentaliteit

Gepubliceerd op 19 februari 2017 om 16:40

VERSLAGEN/REPORTAGES- Ajax heeft het lastige uitduel met Vitesse winnend afgesloten. Davy Klaassen scoorde het enige doelpunt, maar miste ook een strafschop.

 

Ten opzichte van de basisploeg die het midweeks opnam tegen Legia Warschau, keerde Joël Veltman terug in het elftal. De back was tegen de Polen ziek, maar hield tegen Vitesse Kenny Tete weer uit de basis. Aan de andere kant van de achterhoede was Daley Sinkgraven geblesseerd, waardoor Nick Viergever op linksback begon. Zijn positie werd door Jaïro Riedewald ingevuld.

 

Vooraf was al duidelijk dat dit een lastig duel zou gaan worden. De duels met Vitesse zijn voor Ajax doorgaans een lastig te nemen horde. Met nu ook nog een vers Europees duel in de benen, was het voor Ajax vooraf al duidelijk dat het niet gemakkelijk zou zijn.

 

En dat bleek ook wel. De Amsterdammers begonnen moeizaam. Veltman, Sánchez en Schöne leverden in de openingsfase allen een keer gemakkelijk in, waardoor Vitesse iets meer grip kreeg. De ploeg van Henk Fraser kleunde er vanaf het startsein gelijk fel in. Ajax kon natuurlijk niet achterblijven, vandaar dat de openingsfase wat rommelig en hard verliep. 

 

Nadat de wedstrijd een beetje was losgekomen - Vitesse en Ajax hadden beide een aantal doelpogingen ondernomen - was het Ajax dat het eerste doelpunt maakte. Uit een afgeslagen hoekschop van Vitesse counterden Ajax er knap uit. Davy Klaassen lanceerde Amin Younes met een fraaie dropkick. De Duitse aanvaller combineerde met gelegenheidsback Viergever, waarna Younes de bal op randje zestien panklaar neerlegde voor de doorgelopen Klaassen. De aanvoerder deed wat hij dit seizoen al 8x eerder deed: de score openen. 

 

De eerste helft verliep vervolgens zonder al te veel problemen voor Ajax. Het elftal van Peter Bosz creëerde zelf niet al te veel kansen meer en zag ook Vitesse niet écht gevaarlijk worden. Zo was de 0-1 ruststand een prima uitgangspositie voor de Amsterdammers.

 

De tweede helft begon net zoals de eerste. Vitesse klapte er gelijk vol op. Dit leverde een aantal hachelijke situaties voor het doel van André Onana op. De Kameroener zag zich zelfs eenmaal gepasseerd, maar gelukkig stond aanvoerder Klaassen op de lijn om een doelpunt te voorkomen. 

 

Nadat Ajax de openingsfase van de tweede helft met succes had doorstaan, kon het zelf wat meer aan aanvallen gaan denken. Justin Kluivert was inmiddels ingevallen voor de geblesseerde Bertrand Traoré, waardoor Ajax voorin weer wat verse energie had. 

 

Dit leek te resulteren in een verdubbeling van de score. Na een snel genomen vrije trap van Lasse Schöne, liep Hakim Ziyech met bal het strafschopgebied binnen. Vitesse-verdediger Matt Miazga achtte het vervolgens nodig om Ziyech neer te leggen: penalty voor Ajax.

 

Na de misser van Lasse Schöne tegen FC Utrecht, was het afwachten wie er deze keer achter de bal ging staan. Het werd Davy Klaassen. De aanvoerder pakte zijn verantwoordelijkheid, maar zag zijn matige inzet door Eloy Room worden gekeerd. 

 

Met nog ruim 10 minuten te spelen zaten de meeste Ajacieden er nu toch echt doorheen. Het was dan ook een kwestie van mentaliteit. Met man en macht moest er worden tegengehouden. Dit lukte vrij aardig, want Vitesse kwam er niet meer doorheen. 

 

Ajax won zo voor de zesde keer op rij, waardoor het koploper Feyenoord op twee punten nadert. De Rotterdammers spelen straks echter nog uit bij laagvlieger ADO Den Haag. Aankomende donderdag staat voor Ajax de return tegen Legia Warschau gepland. Komend weekend speelt Ajax dan weer competitie, thuis tegen Heracles Almelo.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.