Ajax doet zichzelf tekort en moet klus thuis klaren

Gepubliceerd op 16 februari 2017 om 23:04

VERSLAGEN/REPORTAGES- Ajax heeft het heenduel met Legia Warschau doelpuntloos gelijkgespeeld. Een zuivere treffer van Davy Klaassen werd afgekeurd.

Kenny Tete was de enige verrassing in het elftal van Peter Bosz. De rechtsback verving de ietwat zieke Joël Veltman in de basis.

 

Met Tete op het veld begon Ajax goed. Dit resulteerde al binnen 10 minuten in een doelpunt van Davy Klaassen, maar deze werd onterecht afgekeurd. Uit een heerlijke voorzet van Hakim Ziyech schoot Klaassen in één keer met rechts op doel. Zijn schot was hard en doelman Malarz had er veel moeite mee. Zo veel moeite dat de doelman de bal achter de lij  (zie foto) stopte. Dit ontging echter de hele arbitrage - inclusief de zesde man op de achterlijn - waardoor het 0-0 bleef.

 

Waar Legia Warschau de beginfase volledig aan Ajax moest laten, werd de thuisclub met steun van hen fanatieke aanhang naarmate de eerste helft vorderde iets sterker. Odjidja-Ofoe, een voormalig middenvelder van Club Brugge, was de meest dreigende speler. Naar aanleiding van zijn schoten moest André Onana een aantal hoekschoppen toestaan. Dit leverde voor de rest geen gevaar op.

 

Aan het eind van de eerste helft begon Onana zich lekker te onderscheiden. De doelman reageerde eerst al attent op een tekorten terugspeelbal van Tete, maar zijn mooiste redding ontstond na een fout van Daley Sinkgraven. De linksback verspeelde de bal in de hoek, waarna deze snel werd voorgegeven op oud-Zwolle spits Tomás Necid. De Tsjech nam de bal hard en hoog, maar Onana pakte hem klemvast. Een fantastische redding.

 

Ondanks deze kansen voor Legia leek Ajax met een voorsprong de rust in te gaan. Amin Younes veroverde de bal op de helft van Legia. De flankspeler ging richting doel, met Kasper Dolberg naast zich. Younes deed alles goed en legde de bal terug op de Deense spits. Waar dit soort kansen normaal gesproken altijd doelpunten zijn, wist Dolberg het net nu niet te vinden. Voor een zowat open doel schoot hij over.

 

De tweede helft liet Legia er geen gras over groeien. De Polen gaven gelijk volle bak druk, waardoor Ajax werd teruggedrongen. Dit resulteerde in een aantal kansen voor de thuisploeg. De grootste kans werd door Tete echter in de kiem gesmoord. Een aanvaller Legia nam de bal uit een pass direct goed mee, waarna-ie vrije doortocht tot Onana dacht te hebben. Tete legde hem echter neer, de back kwam weg met geel.

 

Deze actie was voor Bosz een teken om in te grijpen. Justin Kluivert verving Bertrand Traoré en maakte zo zijn Europese debuut. Ruim 10 minuten later was dit debuut echter alweer voorbij. Tete kreeg voor een overtreding op de middenlijn gemakkelijk zijn tweede gele kaart, waarna hij kon inrukken. Bosz besloot toen in de persoon van Heiko Westermann een verdediger in te brengen. Opvallend was echter dat de oefenmeester Kluivert naar de kant haalde, waar op dat moment namelijk Younes ook gewisseld had kunnen worden. Kluivert was logischer wijs gefrustreerd na zijn 10 minuten durende invalbeurt.

 

Op het veld gebeurde er na het wegzenden van Tete niet zo veel meer. Ajax speelde zo 0-0, waardoor het de klus volgende week in de ArenA af moet maken. Dat duel begint om 21.05u en Kenny Tete is dan geschorst.

 

Ajax: Onana; Tete (’84 R), Sánchez, Viergever, Sinkgraven; Schöne, Ziyech (’81 Van de Beek), Klaassen; Traoré (’73 Kluivert) (’86 Westermann), Dolberg, Younes.

IMG_5979.jpg

Deze mannen moesten het doen.

IMG_5983.png

André Onana was de grote uitblinker.

IMG_5984.png

Davinson Sánchez speelde ook goed, maar Kasper Dolberg en Davy Klaassen iets minder.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.