De transformatie van Ajax: Deel 1

Gepubliceerd op 5 februari 2017 om 16:32

Het was een tijdje zoeken voor Peter Bosz, maar zijn opstelling staat. De 11 namen die de oefenmeester bijna elke week het veld in stuurt zijn onaantastbaar. Maar hoe viel deze puzzel eigenlijk in elkaar? In deze driedelige serie vergelijken we het elftal onder Frank de Boer met dat onder Peter Bosz.

 

Frank de Boer

Wat direct opvalt aan de huidige namen die Bosz meestal het veld in stuurt, is het grote aantal wijzigingen ten opzichte van het elftal dat onder Frank de Boer het vertrouwen genoot. De Boer speelde het liefst met deze spelers:

 IMG_5881-1.png 

Als de we opstelling onder De Boer vergelijken met die onder Bosz, zien we het volgende:

 IMG_5886.png

Slechts drie spelers die onder De Boer speelde, zijn ook onder Bosz zeker van een basisplaats. Twee spelers spelen op dezelfde plek als vorig jaar: Davy Klaassen en Amin Younes. Joël Veltman speelt dit jaar rechtsback, al speelde hij dat onder De Boer ook een aantal duels.

 

Aan de hand van deze gegevens bekijken we de wijze waarop de puzzelstukjes voor Bosz bij elkaar kwamen. In deel 1: De doelman en zijn verdediging.

 

Doelman

De positie van doelman heeft dit jaar voor een hoop discussie gezorgd. Jasper Cillessen maakte een droomtransfer naar FC Barcelona, dus moest Ajax snel schakelen. Tim Krul werd gehuurd van Newcastle United, maar bleek nog niet 100% fit. Dus nam André Onana de honneurs onder de lat waar. De Kameroener deed dit zó goed, dat zelfs toen Krul helemaal fit was, Onana de eerste doelman bleef. Krul verkaste hierop naar AZ, waar hij gisteren zijn debuut maakte.

 

Rechtsback

Kenny Tete kende onder De Boer zijn absolute doorbraak. Op rechtsback was de sterke verdediger een plaag voor elke linksbuiten. Met zijn harde maar correcte ingrepen, beëindigde Tete menig tegenaanval. 

 

Onder Bosz gaat het Tete echter een stuk moeizamer af. De international speelde thuis tegen Roda JC, op 13 augustus vorig jaar (!), zijn laatste competitieduel voor Ajax. In de Europa League deed de back van zich spreken met een sterk optreden tegen Panathinaikos, waarin hij zelfs zijn eerste doelpunt maakte.

 

Na de matige competitiestart werd Tete op bezoek bij Go Ahead Eagels geslachtofferd. Joël Veltman werd van centrale verdediger weer back, nu echter niet uit noodzaak. Veltman heeft nog altijd niet de steun van de opinie, maar de verdediger speelt altijd degelijk. Daarom is de keuze voor Veltman zo gek nog niet, al is het voor Tete natuurlijk een hard gelach. Hij zal hard moeten blijven werken en zich laten zien in de minuten die hij krijgt. Want één ding is zeker: verdedigen kan-ie wel.

 

Rechter centrale verdediger

Ajax kocht eind juli uit het niets twee Colombianen. Mateo Cassierra en Davinson Sánchez kwamen als respectievelijk 19 en 20-jarigen naar Nederland. Sánchez arriveerde later, door zijn deelname aan de Copa Liberatores. Eenmaal in Amsterdam greep hij zijn kans en veroverde direct een basisplaats.

Sánchez begon nog wat weifelend, in het thuisduel met Roda. Maar naarmate het aantal wedstrijden achter zijn naam langer werd, begon de verdediger zich tot rots in de branding te ontwikkelen. Inmiddels is de Colombiaan niet meer weg te denken uit het elftal van Bosz, al verkeert hij de laatste weken niet in z’n vorm van voor de winterstop. 

 

Linker centrale verdediger

Jairo Riedewald won vorige zomer de concurrentiestrijd van o.a. John Heitinga en Nick Viergever. De jongeling speelde vervolgens een uitstekende eerste seizoenshelft, maar raakte tegen Feyenoord geblesseerd. Viergever kreeg de kans en greep die met beiden handen aan. 

 

Ook dit seizoen ging het tussen Riedewald en Viergever. Riedewald speelde begin dit seizoen nog een aantal duels als controlerende middenvelder, maar hij verloor die plek aan Lasse Schöne. In de tussentijd had Viergever een prima seizoensstart doormaakt, waarmee hij zijn basisplaats behield. Riedewald werd het kind van de rekening en wilde weg, maar daar stak Ajax deze winter een stokje voor. Voor Riedewald geldt hetzelfde als voor Tete: je kansen afwachten en pakken, want het talent hebben ze.

 

Linksback

Mitchell Dijks keerde vorig seizoen terug bij Ajax, na periodes bij SC Heerenveen en Willem II. De fysiek sterke verdediger speelde bijna alles onder De Boer. Dit seizoen was Dijks aanvankelijk de enige linksachter in de selectie. Hij speelde echter niet goed genoeg, volgens Bosz, waarop de oefenmeester op zoek ging naar alternatieven. Daley Sinkgraven, die toch te boek stond als sierlijke, aanvallende middenvelder, werd op linksback geposteerd in het bekerduel met Willem II. De jonge Drent deed dit zó goed, dat hij zijn basisplaats behield. Er werd inmiddels gesproken van ‘Project Sinkgraven’, maar Bosz vindt dat nu verleden tijd. Volgens de oefenmeester gaat Sink een grote toekomst tegemoet als linksback. Zo goed zelfs, dat Dijks verhuurd werd aan Norwich City.

 

In deel 2 wordt het middenveld uitgelicht.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.