Ajax op de transfermarkt: steeds hetzelfde liedje

Gepubliceerd op 29 januari 2017 om 17:30

COLUMN- De transferperiode nadert zijn einde en Ajax heeft nog steeds geen nieuwe buitenspeler. Ajax op de transfermarkt: het is de laatste jaren steeds hetzelfde liedje. Toch verdiend Marc Overmars meer erkenning dan dat hij nu krijgt.

 

Overmars wordt vaak bekritiseerd om zijn aankoopbeleid. Op zijn verkoopbeleid valt niets af te dingen, zo bewees Overmars deze winter nog met de verkoop van Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj en naar alle waarschijnlijkheid Anwar El Ghazi. Wanneer het echter op aankopen aankomt, heeft de Directeur Voetbalzaken het een stuk lastiger.

 

Het rijtje miskopen onder Overmars is behoorlijk. Van Niki Zimling tot Yaya Sanogo en van Lerin Duarte tot Isaac Cuenca. Dit leverde de voormalig linksbuiten een hoop kritiek op. Tóch pleit ik voor iets meer krediet richting Overmars. De buitenspeler bezet met Ajax namelijk geen ideale marktpositie. 

 

Gevestigde namen die de laatste jaren met Ajax in verband werden gebracht (o.a. Samuel Eto’o, Mario Gomez, Gerard Deulofeu en Mario Balotelli), bleken onhaalbaar. Niet verwonderlijk aangezien deze spelers elders minimaal het dubbele kunnen verdienen, ten opzichte van het salaris in Amsterdam. Doordat dit kaliber spelers - ervaren, net onder de Europese top - niet openstaat voor Ajax, moet Ajax zich noodgedwongen richten op talenten.

 

Overmars zette daarbij de afgelopen jaren hoog in. Zo huurde Ajax tot twee toe een ‘wonderkind’ van FC Barcelona. Eerst werd Isaac Cuenca voor een half jaar gehuurd. Het seizoen erop stalde Barca Bojan Krkic voor één seizoen in Amsterdam. Beiden huurlingen bleken geen succes, maar toch waagde Overmars vorig seizoen nog één keer: Yaya Sanogo werd gehuurd van Arsenal. Na drie duels en precies 0 treffers werd de Fransman al in de winterstop teruggestuurd naar Engeland. 

 

Doordat deze huurlingen het drie keer niet waarmaakte, is er ook een streep door deze mogelijkheid gezet. Wél moeten we zeggen dat niet alle huurconstructies slecht uitpakken. Zo verkocht Ajax afgelopen zomer Arek Milik voor 35 miljoen aan Napoli, nadat de Pool eerder was gehuurd met een optie tot koop.

 

Jammer genoeg is Milik een uitzondering, waardoor Ajax zich de laatste tijd op een nieuw kaliber spelers richt. Sinds twee jaar richt Ajax zich nadrukkelijk op het scouten van jonge Zuid-Amerikanen. Davinson Sánchez en Mateo Cassierra zijn hier concrete voorbeelden van, maar Ajax gaat door.

 

Deze winter is de linksbuitenpositie prioriteit nummer 1. Hierdoor begint de transfermolen weer te draaien en doet Ajax een beroep op het recent succesvol gebleken Zuid-Amerika. Diverse namen komen voorbij. Meest concreet is de interesse in David Neres. Probleem is echter dat de Braziliaan zo’n 20 miljoen moet kosten. Dus zoekt Ajax naar alternatieven.

 

In de opinie wordt dan gerefereerd naar Ajax’ bankrekening, waar ruim 100 miljoen euro opstaat. Toch siert het Ajax en Overmars niet dezelfde fouten te maken als zo’n 10 jaar geleden. Toen Ajax voor elke speler zomaar de portemonnee trok. Deze ‘gierigheid’ levert je dan alleen de bijnaam Marc Netto op.

 

En dat is volgens mij wat overdreven. Door de bovengenoemde redenen en het huidige niveau van de Eredivisie is het voor Ajax erg moeilijk om de juiste speler te contracteren. Desondanks lukt het tot nog toe redelijk, met grotendeels eigen jeugd. 

 

Toch is het begrijpelijk dat de supporters aankopen willen zien. Maar wanneer Peter Bosz op een persconferentie het volgende zegt: ‘En anders doen we het gewoon met de groep die er staat.’ Dan weet je als Ajacied ondertussen wel dat de kans op een versterking klein is. Toch zou ik de hoop nog niet opgeven, Ajax is namelijk geïnteresseerd in Sam Larsson en de eerder genoemde Neres. Hoop doet leven, als Ajax-supporter.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.