Schöne neemt revanche op Utrecht-publiek en schiet Ajax naar overwinning

Gepubliceerd op 22 januari 2017 om 14:37

Ajax heeft voor het eerst in acht (!) jaar weer weten te winnen in Utrecht. Tegen de Domstedelingen vertolkte Lasse Schöne een hoofdrol.

 

Ajax begon met dezelfde namen als tegen PEC Zwolle. Dat hield in dat Anwar El Ghazi weer in de basis stond. De buitenspeler verlaat Ajax wanneer er een vervanger voor hem is aangetrokken.

 

Bij Utrecht stond ook een Ajacied in de basis. Huurling Richairo Zivkovic, die dit seizoen 4x scoorde, stond naast voormalig Ajax-target Sébastien Haller in de tweemans aanval van de FC. 

 

Het was ook Zivkovic die de grootste kans van de eerste helft op zijn naam kreeg. Na een voorzet van Nacer Barazite raakte de huurling de lat. Ajax kwam met de schrik vrij, al domineerde het tot dat moment de wedstrijd.

 

Tot écht grote kansen leidde deze dominantie niet. Joël Veltman kopte uit een hoekschop rakelings naast. Hakim Ziyech was nog het meest dichtbij. Zijn inzet met rechts verdween via doelman David Jensen en de lat over het doel. Ajax had de bal, maar deed daar niet heel veel opwindendst mee.

 

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld: Ajax had de bal, maar creëerde daar niet veel mee. Door een handsbal van Barazite, die daarmee een schot van Amin Younes blokte, kreeg Ajax een buitenkansje: Björn Kuipers wees onverbiddelijk naar de stip. Schöne, die vorige week tegen PEC nog vanaf 11 meter scoorde, mocht weer aanleggen. Dit keer verdween zijn inzet echter hoog over. 

 

Dit leidde tot grote hilariteit van de Utrecht-fans, die zelfs wat overmoedig werden. Zo werd er minutenlang een liedje richting Schöne ingezet. ‘Schöne bedankt, Schöne bedankt’ schol er uit de kelen van duizenden Utrecht-supporters.

 

Maar uiteindelijk waren de meegereisde Ajax-fans de laatste die dit liedje in mochten zetten. Een afgeslagen vrije trap van Ziyech belande voor de voeten van Schöne, die zich geen moment bedacht. Zijn uithaal verdween als een kanonskogel in de kruising. Ajax stond zo’n vijf minuten voor tijd op voorsprong, dit mocht niet meer worden weggegeven.

 

En dat gebeurde ook niet. Mede dankzij invallers Matthijs de Ligt, Justin Kluivert en Donny van de Beek, die in de laatste minuten nog voor een aantal kansrijke tegenaanvallen zorgde. Echter scoorde ook Ajax niet meer, waardoor er met een minimale marge gewonnen werd.

 

Door de overwinning is het gat met koploper Feyenoord weer verkleind tot vijf punten. Volgende week speelt Ajax thuis tegen ADO Den Haag. Dat duel begint om 14.30u. 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.