Ziyech laat voeten spreken en loodst Ajax langs PEC

Gepubliceerd op 15 januari 2017 om 16:38

Hakim Ziyech was de grote man tegen PEC. Hij speelde goed en scoorde twee keer. Ook debutant Justin Kluivert was belangrijk.

Ajax begon met de verwachten namen. André Onana, die vrijdag nog ziek was, stond op doel. Op rechtsbuiten speelde Anwar El Ghazi waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd. De rest van het elftal stond zoals dat voor de winterstop ook meestal het geval was.

 

 

Het begin was moeizaam voor Ajax. PEC Zwolle creëerde een aantal mogelijkheden, maar tot echt grote kansen leiden dit ook niet. De grootste kans van de eerste helft was dan ongetwijfeld ook voor Ajax. Na een perfecte steekbal van Hakim Ziyech kon El Ghazi op Mickey van der Hart af. De buitenspeler besloot echter al van buiten het strafschopgebied te schieten, waardoor hij Van der Hart kans op redden gaf. Dat deed de oud-Ajacied dan ook.

 

Het was aan een andere oud-Ajacied te danken dat Ajax na rust op voorsprong kwam. Justin Kluivert, in de eerste helft ingevallen voor de geblesseerde Amin Younes, luisterde zijn debuut in Ajax 1 op met een uitstekende wedstrijd. Zo had hij een groot aandeel in de openingstreffer. Kluivert lanceerde met een subtiel steekpassje El Ghazi, die op weg naar de bal naar de grond werd gewerkt door Philippe Sandler (vorig seizoen Ajax A2). Scheidsrechter Higler twijfelde niet en kende Ajax een terechte strafschop toe.

 

Omdat Ziyech tegen FC Groningen vanaf 11 meter faalde, was Lasse Schöne weer aan de beurt. De Deen stuurde Van der Hart de verkeerde hoek in: 0-1.

 

Vrijwel direct na de openingstreffer verdubbelde Ziyech de score. De middenvelder speelde Sandler uit, om vervolgens goed af te maken. Voor Ziyech was deze treffer extra lekker, omdat de middenvelder eigenlijk voor zijn land - Marokko - actief had moeten zijn op de Afrika Cup. Hij werd echter gepasseerd, waardoor hij toch voor Ajax inzetbaar is.

 

Waar iedereen dacht dat het met deze 0-2 wel gespeeld zou zijn, bracht Zwolle-spits Nicolai Brock-Madsen de spanning terug met een aansluitingstreffer. Nick Viergever zag er hierbij niet helemaal goed uit.

 

Het slotakkoord was echter weer voor Ziyech. De spelverdeler ging goed door over de linkerflank en had met Kasper Dolberg en Kluivert twee medespelers voor het doel. Toch besloot hij zelf aan te leggen. Niet zonder succes, want het resulteerde in zijn tweede goal van de middag. Ziyech gaf daarmee het best mogelijke signaal aan Hervé Renard (bondscoach van Marokko): hij sprak met zijn voeten.

 

Doordat PSV en Feyenoord eerder dit weekend al wonnen, liep Ajax op niemand in, maar verloor het ook geen terrein aan nummer 3 PSV. Volgende week gaat Ajax op bezoek bij FC Utrecht. Traditioneel getrouw aan moeilijke uitwedstrijd.

 

Scoreverloop:

54’ Lasse Schöne 0-1

55’ Hakim Ziyech 0-2

72’ Nicolai Brock-Madsen 1-2

80’ Hakim Ziyech 1-3

 

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven; Schöne (84’ Van de Beek), Klaassen, Ziyech; El Ghazi, Dolberg, Younes (39’ Kluivert).

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.