Tegen PEC is de cirkel rond, voor El Ghazi

Gepubliceerd op 14 januari 2017 om 22:53

Anwar El Ghazi staat aan de vooravond van zijn laatste duel als Ajacied. De buitenspeler beleeft tegen PEC hoogstwaarschijnlijk zijn afscheidsduel. Een terugblik op zijn Ajax-carrière.

El Ghazi werd in 2013 overgenomen van Sparta Rotterdam. De geboren Barendrechter speelde eerder al voor die andere club uit Rotterdam: Feyenoord. Door Feyenoord was El Ghazi echter te licht bevonden. Ditzelfde was aanvankelijk ook het oordeel van Sparta, tot El Ghazi in de B1 plots uitgroeide tot beste speler van zijn lichting. Het jaar daarop werd hij door Ajax overgenomen en voegde El Ghazi zich bij de A1.

 

 

Opvallend is tot hij vanaf de A1 direct over werd geheveld naar Ajax 1. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2014-2015 viel El Ghazi op als topscorer. De buitenspeler maakte er liefst acht! Deze voorbereiding blijkt een opmaat voor het seizoen van zijn doorbraak.

 

El Ghazi debuteert in het duel om de Johan Cruijff Schaal, dat met 1-0 wordt verloren van PEC Zwolle, toevallig ook de tegenstander van morgen. Na deze wedstrijd, debuteert El Ghazi ook in de Eredivisie. In het eerste duel van het seizoen, thuis tegen Vitesse, is hij als invaller direct van waarde met een assist op Lasse Schöne. Vervolgens gaat het hard.

 

De week erop maakt El Ghazi namelijk zijn eerste doelpunt in de Eredivisie, een prachtig afstandsschot op bezoek bij AZ. 

 

Aan het eind van zijn debuutseizoen, werd El Ghazi beloont met de titel ‘Talent van het Jaar’. Een mooie bekroning op zijn sterke seizoen.

 IMG_5672-1.png

Ook het jaar erop start El Ghazi sterk. De aanvaller scoort acht keer in de eerste 9 duels en debuteert in Oranje, maar wordt vervolgens teruggeworpen door een blessure. Na deze kwetsuur keert zijn goede vorm van eerder dat seizoen niet meer terug, waardoor hij de laatste weken van het seizoen beleeft als wisselspeler.

 

Dit jaar moest dan ook hét jaar van El Ghazi worden. Er was een nieuwe trainer; nieuwe ronde, nieuwe kansen. Toch pakte de trainerswissel aanvankelijk slecht uit voor El Ghazi. In de voorbereiding leek hij opnieuw wisselspeler te zijn. 

 

Toch begon de Barendrechter de eerste officiële duels van dit seizoen in de basis. Na de blamage tegen Rostov, werd hij echter geslachtofferd. Sindsdien ging het bergafwaarts met de 21-jarige. 

Dieptepunt was natuurlijk zijn verbanning naar Jong Ajax, na een ruzie met Bosz. Bij Jong liet hij zich echter van zijn beste kant zien, door in vier duels even zo vaak te scoren. 

 

Bij zijn terugkeer in Ajax 1 oogde El Ghazi dan ook zeer gemotiveerd. In de eerste week van zijn terugkeer was-ie belangrijk met het versieren van een strafschop tegen FC Groningen en een schitterende goal tegen Standard Luik. Tegen FC Twente en PSV was El Ghazi vervolgens basisspeler. Die laatste wedstrijd duurde voor hem echter maar 20 minuten, nadat-ie na een doodschop van Andrés Guardado niet verder kon.

 IMG_5671.png

Vandaag kwam het bericht naar buiten over de zo goed als zekere overgang van El Ghazi. De international tekent bij het Franse Lille, de huidige nummer 13. Of hij te vroeg vertrekt valt vooraf nooit te voorspellen. Wat we ons wel kunnen afvragen is wat er met El Ghazi zou gebeuren als hij nu eens de pannen van het dak zou spelen, tijdens de afwezigheid van Bertrand Traoré (Afrika Cup) en Václav Cerny (geblesseerd). Dan zou zijn positie binnen Ajax er waarschijnlijker ook een stuk rooskleuriger uit zijn gaan zien. 

 

Ondanks het feit dat El Ghazi Ajax sneller dan verwacht verlaat, willen we de buitenspeler veel succes wensen bij Lille. Want morgen speelt hij zijn 61e en - naar alle waarschijnlijkheid - laatste wedstrijd voor Ajax. Een afscheidsduel met een symbolisch randje: debuteren deed El Ghazi namelijk ook tegen PEC. Zo is de cirkel voor El Ghazi morgen rond. Veel succes, Anwar!

 

 IMG_5674-1.png


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.