Ziyech opvallender wijs niet geselecteerd voor Afrika Cup

Gepubliceerd op 22 december 2016 om 15:13

Hakim Ziyech is niet geselecteerd voor de Afrika Cup. De middenvelder van Ajax is door Hervé Renard niet opgenomen in zijn selectie. Dit is goed nieuws voor Ajax, Ziyech is nu namelijk gewoon inzetbaar voor de Amsterdammers.

 

De absentie van Ziyech heeft nogal wat voeten in de aarde. De middenvelder is normaal gesproken basisspeler bij de Marokkanen. Ziyech scoorde bovendien in 9 interlands al 5x. Bondscoach Hervé Renard geeft op de website van Marokko uitleg over het passeren van Ziyech: “Het is een keuze die je maakt, en hij heeft de laatste drie duels niet veel gespeeld bij Ajax. (Ajax rouleerde in de Europa League en beker. Normaliter is Ziyech natuurlijk gewoon basisspeler, red.) Het is voor spelers met zijn kwaliteiten moeilijk voor hem zelf, maar ook voor de staf en de groep, als hij op de bank zit. Het is voor mij dan een keuze. Ik heb dan liever dat hij bij zijn club blijft.” 

 

Wat ook nog een reden kan zijn, is de aanvallende stijl van Ziyech. Renard geeft er namelijk de voorkeur aan om, wanneer Ziyech speelt, met twee controlerende middenvelders te spelen. Wanneer de bondscoach koos voor bijvoorbeeld Boussoufa, stelde hij slechts één verdedigende middenvelder op. Ziyech denkt volgens hem te weinig aan zijn verdedigende arbeid.

 IMG_5532-1.png

Toch zijn een hoop mensen het er niet mee-eens. Eén van hen is oud-keeper Khalid Sinouh. Hij zegt tegen Metro het volgende: “Als Nederlandse Marokkaan heb je daar een achterstand. Marokkanen die in Marokko zijn geboren hebben een streepje voor, net als Franse Marokkanen. Nederlandse Marokkanen spreken meestal Berbers en dan heb je een probleem als in Marokko alleen Marokkaans-Arabisch of Frans wordt gesproken.” Waarmee Sinouh dus eigenlijk aangeeft dat er gediscrimineerd wordt binnen de Marokkaanse voetbalbond. Toch zou Ziyech bij Sinouh altijd spelen: “Met een speler als Ziyech moet je zeggen: jij bent de komende jaren onze nummer 10 en daar bouwen we ons team omheen. Maar zonder visie ben je nergens. Het wordt dus wéér niets met Marokko tijdens de Afrika Cup.”

 

Ondanks alle commotie zal Ajax niet malen om het nieuws. De spelverdeler is een belangrijke pion in het elftal van Peter Bosz. Ajax gaat vanaf 2 januari op trainingskamp. Ziyech is er dan waarschijnlijk ‘gewoon’ bij.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.