Transfertarget-analyse deel 3: de spits

Gepubliceerd op 22 december 2016 om 14:42

Peter Bosz heeft afgelopen periode zijn verlanglijstje ingeleverd bij Marc Overmars. De voormalig linksbuiten werd door Bosz aan het werk gezet, voor een buitenspeler en een linksback. Ook zou de oefenmeester er wel een spits bij willen, maar die andere twee posities zijn op dit moment belangrijker. We hebben dus drie posities waar we ons op richten in deze analyse. In deel 3: de spits.

IMG_5531-2.png 

Kasper Dolberg is de huidige eerste spits van Ajax, en vult dat naar alle tevredenheid in. De 19-jarige Deen scoorde al 8x. Toch werd tegen PSV eens te meer aangetoond dat de spoeling dun is. Mateo Cassierra is weliswaar een heel groot talent, op dit moment is hij echter gewoon nog wat te licht. Reden genoeg voor Bosz om Overmars op zoek naar een spits te sturen. Dit zijn drie mogelijke opties.

 

Klaas-Jan Huntelaar

De roep om dertiger Huntelaar geldt al jaren in Amsterdam. De supporters zouden de verloren zoon graag weer in hun armen sluiten. Huntelaar kende tussen kende tussen 2005 en 2008 een uitermate succesvolle periode bij Ajax. Na buitenlandse avonturen bij Real Madrid en AC Milan, koos ‘The Hunter’ in 2010 voor Schalke 04. Bij de Duitsers is Huntelaar, na enkele goede seizoenen, geen onbetwiste basisspeler meer. Dit jaar speelde de Nederlander zeven wedstrijden (5 basis, 2 invaller), waarin-ie één keer doel trof. Ook verloor Huntelaar zijn plek bij het Nederlands Elftal. 

 

Huntelaar zou met zijn ervaring van grote waarde kunnen zijn voor Dolberg en Cassierra. Maar het is ook niet onmogelijk dat de ervaren spits zich gewoon in de basis speelt bij Ajax. Misschien krijgt Dolberg straks wel een terugval. Met Huntelaar in je selectie hoef je je dan geen zorgen te maken. De spits zou bij Ajax waarschijnlijk goed zijn voor minimaal tien doelpunten per seizoen. Een behoorlijk aantal voor een dertiger.

 

Sébastien Haller

De Fransman scoorde in dit huidige Eredivisieseizoen even vaak (9x) als onze captain, Davy Klaasen. De lange spits is bezig aan zijn tweede volledige seizoen in de Domstad, en is opnieuw bijzonder belangrijk. Samen met Ajax-huurling Richairo Zivkovic is Haller een belangrijke pion in de tactiek van trainer Erik ten Hag. FC Utrecht nam Haller voor acht ton over van het Franse Auxerre, waar hij niet wist door te breken. Vorig seizoen maakte de Fransman 19 doelpunten, en dit seizoen staat-ie dus ook alweer op 9. Haller heeft bewezen de Eredivisie te zijn ontgroeid, waardoor Ajax een logische vervolgstap lijkt. Haller bezit tevens de kwaliteiten die van een Ajaxspits gevraagd worden. Zo is bij zeer balvast en goed in de combinatie. Dat de Fransman daarbij ook nog genoeg scoort is mooi meegenomen. Ajax hoeft voor Haller bovendien niet het eindstation te zijn, want met zijn 22 jaar heeft-ie nog een hele carrière voor zich.

 

Ryan Babel

Je leest het goed, we zijn niet in de war. Ryan Babel stond eerder ook al bij Transfertarget-analyse Deel 2. Hierin noemde we Babel een optie voor de vleugelpositie. Echter heeft de Hollander ook vaak genoeg spits gespeeld. En met name in zijn tweede Ajax periode bewezen de gevraagde vaardigheden te beheersen. Voor de eerdere analyse over Babel klik je hier.

 

Conclusie

Huntelaar, Haller en Babel zijn alle drie goed mogelijke opties. Onze voorkeur ligt echter toch bij één van de routiniers: Huntelaar of Babel. Zij zijn beiden in staat de talenten Dolberg en Cassierra de juiste hulp te bieden. En zouden bovendien een rol op de bank makkelijker accepteren dan Haller, die in de bloei van zijn carrière zit. Het advies dat we uit deze analyse kunnen opmaken is dan ook: Haal Klaas-Jan Huntelaar. De Achterhoeker heeft een speciale clausule in zijn contract, die het voor Ajax mogelijk maakt hem transfervrij te contracteren. Makkelijker kan haast niet! Al is het natuurlijk nog altijd de vraag of hij voor een minder salaris bij Ajax tekent. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.