Transfertarget-analyse Deel 1: De linksbackpositie

Gepubliceerd op 20 december 2016 om 20:27

Peter Bosz heeft afgelopen periode zijn verlanglijstje ingeleverd bij Marc Overmars. De voormalig linksbuiten werd door Bosz aan het werk gezet, voor een buitenspeler en een linksback. Ook zou de oefenmeester er wel een spits bij willen, maar die andere twee posities zijn op dit moment belangrijker. We hebben dus drie posities waar we ons op richten in deze analyse. In deel 1: de linksbackpositie.

 IMG_5488-1.png

Daley Sinkgraven ontpopt zich dit jaar als linksachter van Ajax 1. Over de van origine middenvelder is genoeg gezegd en geschreven. Feit is dat Bosz enorm veel vertrouwen in zijn pupil heeft. De titel ‘Project Sinkgraven' mag wat hem betreft dan ook wel de prullenbak in. Bosz liet laatst nog ontvallen, dat wanneer Sinkgraven zich op deze manier doorontwikkeld, hij binnen een jaar in Oranje zit. 

 

Toch wilt hij de selectie van een extra linksback voorzien. Mitchell Dijks is namelijk de enige échte linksback, en dat is te weinig. Wanneer de opties bekijken, vallen er drie spelers op. 

 

Ridgeciano Haps

De publieke opinie schreeuwt het hardst om Ridgeciano Haps (23), en zou daar best wel eens gelijk in kunnen hebben. Haps kende vorig jaar zijn definitieve doorbraak bij AZ. De talentvolle back wist die goede lijn ook mee te nemen naar dit seizoen. Haps wordt geroemd om zijn aanvallende bijdrage, die dit seizoen (in de Eredivisie) 2 assists opleverde. Ondanks de aanvallende drang van Haps, vergeet hij ook zijn verdedigende taak niet. Hij geldt namelijk ook als één van de beste verdedigers van Nederland. Vanwege zijn geringe lengte (1,75m) is Haps fysiek niet de sterkste, maar met zijn strijd lust compenseert de jongeling een hoop. Haps zou een directe versterking zijn voor Ajax.

 

Yigithan Guveli

Wanneer je dit leest, is de kans groot de je géén idee hebt wie deze man is. Yigithan Guveli is pas 18 jaar oud, en voetbalt bij de Turskse grootmacht Fenerbahce. Guveli speelt daar hoofdzakelijk in Jong Fenerbahce, het U21 team van de Turken. Guveli valt op door zijn lengte, 1,94m, en zijn multifunctionaliteit. Guveli speelt namelijk zowel linkshalf als linksback, en scoorde dit seizoen 2x voor Fener. De rede dat Guveli in dit lijstje staat, is doordat hij een deze week door Turkse media aan Ajax gelinkt werd. Scouts van de Amsterdammers zouden Guveli regelmatig bekijken. Hoe concreet de belangstelling precies is, is niet bekend.

 

Alexander Büttner

De meeste mensen zullen Büttner vooral kennen van zijn tijd bij Vitesse en Manchester United. De geboren Arnhemmer brak door bij Vitesse, en verdiende daar een onwaarschijnlijke transfer naar Manchester United. Op het moment dat Büttner voor United koos, waren Ajax en PSV ook in de markt voor de linkspoot. Na zijn periode bij United, koos Büttner voor Dinamo Moskou. Bij de Russische topclub werd Büttner het slachtoffer van wanbeleid. De back drukte met zijn salaris van circa. 2 miljoen euro (te) zwaar op de begroting, en werd uit de selectie verbannen. Na een succesvolle huurperiode bij Anderlecht, keerde hij dit seizoen weer terug bij de Russen. Afgelopen week werd zijn contract echter ontbonden, waardoor Büttner nu weer transfervrij is.

 

Büttner is evenals Haps en Guveli een aanvallende back. Bijkomend voordeel is dus zijn transfervrije status, die hem voor clubs zeer aantrekkelijk maakt. Ook kan de 1,74m lange linkspoot spelen als middenvelder. Puntje van kritiek is dat hij soms zijn verdedigende taken weleens wil vergeten. Maar aan een Büttner in topvorm, heeft Ajax een goede versterking.

Conclusie

Wanneer Ajax kiest voor Haps, hebben ze een speler die direct de concurrentiestrijd met Sinkgraven aan kan gaan. Haps is een typische Ajax back, en heeft over een lange periode stabiel gepresteerd. Ajax kan ook kiezen voor de jonge Guveli, maar neemt daarmee logischerwijs wel een gok. De 18-jarige zal er niet direct staan, maar kan op de lange termijn wel een optie zijn. Dan blijft Büttner over. De back is waarschijnlijk een versterking voor iedere Eredivisieclub, maar het is de vraag of Büttner er direct kan staan. Zoals gezegd: een Büttner in topvorm is een versterking, anders niet.

 

Samenvattend gezien, is het de vraag wat Ajax van een back verlangt. Naar alle waarschijnlijkheid versterkt Ajax zich het liefst met een zogeheten ‘directe versterking’, waardoor Ridgeciano Haps de beste papieren heeft. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.