Dolberg grote man tijdens galavoorstelling Ajax tegen NEC

Gepubliceerd op 20 november 2016 om 16:45

In de Eredivisie heeft Ajax vanmiddag een uitstekende overwinning op NEC geboekt. Het publiek in de ArenA kon liefst 5x juichen, waarvan driemaal door dezelfde speler: Kasper Dolberg. De Deen was de grote man tegen NEC.

Doordat Amin Younes geblesseerd afhaakte, was alleen de linksbuitenpositie een vraagteken. Coach Peter Bosz verkoos op die plek Vaclav Cerny boven o.a. Abdelhak Nouri en Mateo Cassierra. Verder speelde Ajax met de vertrouwde namen. Ook was er voor het eerst in de Eredivisie een plek in de wedstrijdselectie ingeruimd voor Pelle Clement. De aanvoerder van Jong Ajax debuteerde al wel, in het bekerduel met Kozakken Boys scoorde de aanvaller zelfs twee keer.

 

Ajax begon aanvankelijk wat stroef tegen de Nijmegenaren. NEC koos ervoor zich ver in te graven, waardoor Ajax er in de openingsfase moeilijk doorheen kwam. Totdat Dolberg het voor het eerst op zijn heupen kreeg. De kersverse international van Denemarken kaatste de bal met een stuit op landgenoot Lasse Schöne. Schöne gaf hem op zijn beurt heerlijk terug aan Dolberg, waarna de jongeling al hooghoudend aan een rush begon. Dolberg frommelde zich langs twee tegenstanders, en haalde verwoestend uit. De bal verdween als een raket in het dak van het doel, boven de kansloze NEC-keeper Joris Delle. Ajax stond voor, en na een kleine 20 minuten was de ban gebroken.

 

Toch schrok het Ajaxpubliek vlak na de treffer van Dolberg op. Een afstandschot van NEC-aanvaller Mohammed Rayhi (voormalig PSV) verdween rakelings naast. Al leek het vanaf sommige plekken in het stadion alsof zijn poging zojuist doel getroffen had. 

 

Om te zorgen dat de supporters van een schot als deze niet meer zo snel op zouden schrikken, moest de marge verdubbeld worden. Kort daarna gebeurde dit dan ook. Na een goede interceptie van Joël Veltman, stuurde Schöne Bertrand Traoré op avontuur. De frivole buitenspeler leek zich in eerste instantie vast te lopen, maar Davy Klaassen hield de aanval in leven door de bal nog net naar Hakim Ziyech te kaatsen. De aanvoerder liep vervolgens snel het gat in, en kreeg de bal op maat van Ziyech. Klaassen legde hem op zijn beurt zeer beheerst neer voor Dolberg. De Deen toonde zich opnieuw een ware spits, door de bal koelbloedig tegen de touwen te werken. Ajax zat op een rozen, na Dolbergs tweede doelpunt binnen vijf minuten. 

IMG_4944-1.png 

Dolberg is tegen NEC opnieuw de gevierde man.

 

Al voor rust completeerde Dolberg zijn hattrick. Een vrije trap op zo’n 35 meter van de goal, werd door Ziyech kort meegegeven aan Daley Sinkgraven. De linksachter van Ajax zette vervolgens goed voor op Dolberg. De spits verlengde de bal subliem met het hoofd, en was voor de derde keer doelman Delle te machtig. Tevens betekende de treffer Dolbergs 1e hattrick van zijn nog prille profloopbaan. 

 

Ook na rust ging Ajax op dezelfde voet verder. Traoré, die in de eerste helft al de nodige kansen om zeep had geholpen, wist de bal nu wél in het doel te werken. Na een goede onderschepping van Davinson Sánchez, gaf de Colombiaan de bal gelijk diep op Traoré. De Chelsea-huurling passeerde Wojciech Golla binnendoor, en schoof de bal met z’n linker in de rechterhoek. Het kwartet goals was bereikt!

 

Maar wie dacht dat Ajax nu wel uitgeblazen was, zat mis. Bijna direct na de treffer van Traoré was het namelijk Schöne die het net liet bollen na een fantastisch afstandsschot. Een ware beauty, en dat tegen zijn oude liefde, NEC.

 

Na de goal van Schöne nam Ajax dan toch wat gas terug, en leek het het wel welletjes te vinden. Verder dan wat halve kansen voor Dolberg kwam Ajax niet meer. Wél maakte Clement zijn Eredivisie-debuut. De aanvaller verving na ruim een uur Vaclav Cerny.

 

Door deze ware galavoorstelling kan Ajax straks om 16.45u rustig afwachten wat koploper Feyenoord thuis doet tegen PEC Zwolle. Eén man zal daar in ieder geval niet wakker van liggen: Kasper Dolberg. Na afloop liep hij zijn ereronde door het stadion met de wedstrijdbal stevig onder de arm. De Deen meldt zich door zijn hattrick bovenaan het topscorersklassement, maar moet die koppositie nog wel delen met Nicolai Jörgensen (Feyenoord) en Enes Ünal van FC Twente. Ajax is door deze overwinning voorlopig koploper, maar Feyenoord neemt die koppositie bij winst op PEC weer over.

 

Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven (’79 Dijks); Schöne (’66 Riedewald), Ziyech, Klaassen; Traoré, Dolberg, Cerny (’66 Clement)

 

Wissels: Boer, Tete, Riedewald, Westermann, Dijks, Van de Beek, Nouri, Cassierra en Clement.

 

’19 1-0 Kasper Dolberg

’25 2-0 Kasper Dolberg

’35 3-0 Kasper Dolberg

’55 4-0 Bertrand Traoré

’57 5-0 Lasse Schöne  

Schermafbeelding2016-11-20om190401.png

IMG_4943.png

Zijn hattrick brengt Dolberg in totaal op 8, daarmee is hij topscorer van de Eredivisie.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.