Hetzelfde resultaat, een totaal ander gevoel

Gepubliceerd op 14 mei 2017 om 21:45

Je zou het haast vergeten, maar Ajax is vandaag gewoon géén kampioen geworden. Evenals een jaar geleden. Toch is er iets anders. Het gevoel van een verloren kampioenschap ontbreekt en dat vind ik helemaal niet erg.

Zondag 8 mei 2016, even voor half vijf: Ajax heeft zojuist het kampioenschap verspeelt. Op bezoek bij latere degradant, De Graafschap, komt de ploeg van Frank de Boer niet verder dan 1-1. Het blijkt de laatste wedstrijd onder leiding van De Boer te zijn geweest, want even later kondigt de succesvolle oefenmeester zijn vertrek aan.

 

Zondag 14 mei 2016, kwart voor tien: Er is alweer een voetbaljaargang voorbij. Het resultaat dit jaar, is hetzelfde als de twee voorgaande seizoenen: opnieuw geen kampioenschap. Peter Bosz, de opvolger van De Boer, is er niet in geslaagd de titel terug naar Amsterdam te brengen. Opnieuw geen landstitel, maar het voelt anders.

 

Natuurlijk voelt het anders. Vorig jaar ging Ajax als koploper naar De Achterhoek en ging iedereen er vanuit dat dit klusje wel even geklaard zou worden. De klap was enorm toen dit niet gebeurde. 

 

Dit jaar begon Ajax aan haar laatste competitieduel, in de wetenschap het niet in eigen hand te hebben. Dat het kampioenschap dan wordt misgelopen, voelt vanzelfsprekend beter dan de climax uit het voorgaande seizoen.

 

Toch heeft het gevoel ook met iets anders te maken. Ajax is vandaag geen kampioen geworden, maar ik baal eigenlijk helemaal niet. Heeft het te maken met de Europa League-finale die nog volgt? Of komt het doordat het spel van Ajax gewoon heel erg goed is?

 

Ik denk een combinatie van beiden. Heerlijk zou het zijn, als Feyenoord na 18 jaar landskampioen wordt, maar dat ‘wij’ er uitgerekend dat jaar met de Europa League vandoor gaan. Deze gedachte bezorgd mij sowieso al een een goed gevoel, maar dan is er nog het spel. 

 

Ajax speelt dit jaar weer als Ajax. Jarenlang werd er door alles en iedereen binnen Ajax gezegd dat met de Ajax-filosofie Europees-succes kon worden behaald. Het leek een utopie, maar het is dit jaar toch echt werkelijkheid geworden. De buitenlandse media geven de bevestiging. 

 

Juist dat maakt het, dat deze dag eigenlijk helemaal niet zo slecht voelt. Ik ben zeer optimistisch over de kansen tegen Manchester United en de manier waarop Ajax zich dit seizoen heeft gepresenteerd maakt mij blij.

 

In een jaar kan veel gebeuren, zo blijkt. En ondanks dat het resultaat hetzelfde is, voelt het toch een stuk aangenamer allemaal. Laat United maar komen!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.