Aan Bas Nijhuis: 'Richt u zich nou gewoon op het fluiten'

Gepubliceerd op 5 maart 2017 om 19:10

‘Nijhuis’ manier van fluiten moet de norm worden’. Zo klonk het vorige week na Feyenoord - PSV. Vandaag bewees Nijhuis zelf dat dat niet moet. We richten ons in dit artikel tot hem.

 

Plots was hij daar: Bas Nijhuis. Na zijn optreden als scheidsrechter bij Feyenoord - PSV kreeg de arbiter veel lof. Zijn manier van fluiten moest dé manier van fluiten worden. Nijhuis liet ontzettend veel doorspelen en mede daardoor was het zo’n goede wedstrijd geworden. 

 

De bovenstaande noten verschenen de afgelopen week in de media. Bijna uit het niets was Nijhuis van irritante en, om met Peter Bosz zijn bewoordingen te spreken, Piet-Leutig fluitende scheidsrechter, verworden tot een Engels-type-scheidsrechter. 

 

Nijhuis genoot zichtbaar van alle lof en kon het niet laten om maandagavond aan te schuiven bij Voetbal Inside. Daar werd Nijhuis de hemel ingeprezen, dus vol goede moed en zelfvertrouwen stapte hij dit weekend het veld op om de leiding van FC Groningen - Ajax op zich te nemen.

 

Er gebeurd van alles op het veld, maar Nijhuis laat rustig doorspelen. Bosz had zijn spelers er al voor gewaarschuwd, maar toch was het lastig spelen. Dit komt omdat Nijhuis inconsequent fluit. De ene harde actie (lees: overtreding) wordt weggewoven, maar een volgende - beduidend mildere-ingreep - wordt tot ieders verbazing afgefloten. Op deze manier maakte Nijhuis van FC Groningen - Ajax een onnavolgbaar duel.

 

In de eerste helft ging Amin Younes drie keer neer in het strafschopgebied, waarvan er minimaal één een penalty had moeten zijn. Ook in de tweede helft onthield Nijhuis Ajax een strafschop. Davinson Sánchez probeerde te draaien, maar werd duidelijk getorpedeerd. Conclusie Nijhuis: Opnieuw géén strafschop voor Ajax. 

 

Als kers op de kaart miste Nijhuis ook de overtreding van Bryan Linssen op André Onana, waarna de eerstgenoemde kon scoren. Nijhuis zijn optreden was op zijn zachts gezegd niet goed vandaag. 

 

Wat bij mij vervolgens een hoop ergernis oproept, is het interview met Bas Nijhuis na de wedstrijd. De scheidsrechter geeft eerlijk toe dat het doelpunt van Linssen inderdaad afgekeurd had moeten worden, maar zegt vervolgens ook dat Onana wel heel veel risico neemt, zo ver uit zijn doel. 

 

Bas Nijhuis, we richten ons tot u:

 

Bas Nijhuis, 

Richt u zich als scheidsrechter nou alstublieft gewoon op het fluiten. Dat Onana ver voor zijn goal meevoetbalt, is een opdracht van Peter Bosz, de trainer/coach. Uw taak als scheidsrechter is het leiden van de wedstrijd. Dat u dit vanmiddag niet goed deed, kan gebeuren (Eigenlijk niet, natuurlijk. Maar we zijn inmiddels wat gewend qua scheidsrechtersniveau in Nederland). Om dan vervolgens nog even te melden dat Onana daar teveel risico neemt, is simpelweg overbodig. 

 

Ook de toevoeging dat er niemand protesteerde, wekt ergernis op. Wanneer een speler het namelijk in zijn hoofd haalt om tegen u te protesteren, is geel zo gegeven. U wekte dit seizoen al de nodige verbazing met het makkelijk geven van deze kaarten. Het is daarom niet zo gek dat er niemand bij u kwam protesteren. 

 

Het pleit voor u dat u veel door laat spelen en tempo in de wedstrijd wilt houden. Maar een overtreding, is een overtreding. Dan kunt u wel door willen laten spelen, dit is gewoon niet reëel. Mijn advies is dan ook even terug te gaan naar de basis. Gewoon even normaal doen en niet zo inconsequent fluiten. Dan kunt misschien volgende week weer bij Voetbal Inside aanschuiven. 

 

Natuurlijk moet er nog wel vermeldt worden dat Ajax het puntenverlies wel aan zichzelf te wijten heeft. Zonder een tegendoelpunt en met twee penalty’s mee had het absoluut makkelijker gegaan, maar Ajax speelde gewoon niet goed. Het gat met Feyenoord bedraagt nog vier punten, dus er is genoeg te doen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.