Ajax swingend langs Sparta

Gepubliceerd op 12 februari 2017 om 16:46

Ajax heeft in aanloop naar het duel met Legia Warschau een goede wedstrijd afgewerkt. Thuis tegen Sparta werd er met 2-0 gewonnen. Met name de manier van spelen zal Bosz tevreden stellen.

Voorafgaand aan het duel werd op respectvolle wijze afscheid genomen van Piet Keizer. De klassieke linksbuiten, één van de grootste Ajacieden ooit, overleed gisteren aan de gevolgen van longkanker. Hij werd herdacht met een minuut stilte en een rouwband.

 

Toen de wedstrijd eenmaal begon, leek Ajax nog steeds een beetje aangeslagen van de herdenking. Het tempo lag (te) laag en Ajax kwam er lastig doorheen.

 

Dit was deels de verdienste van Sparta. Coach Alex Pastoor had ervoor gekozen ver in te zakken en in de omschakeling te gokken op de snelheid van Ajax-huurling Zakaria El Azzouzi en Jerson Cabral. Doordat de Rotterdammers zich op eigen helft ingroeven, had Ajax voorin weinig ruimte om tot gevaar te komen. Toch creëerde de Amsterdammers een aantal prima mogelijkheden.

 

Het dichts bij een treffer was Davy Klaassen. De aanvoerder kopte uit een voorzet van Daley Sinkgraven op de bovenkant van de lat. Nick Viergever kreeg na een voorzet van Hakim Ziyech ook een aardige mogelijkheid, maar de verdediger wist de bal niet richting doel te krijgen. 

 

Ajax leek dan ook met de brilstand de rust in te gaan. Bertrand Traoré, teruggekeerd van de Afrika Cup en direct basisspeler, besliste echter anders. Een hoekschop van Ziyech zeilde over alles en iedereen heen, maar werd door Kasper Dolberg nog wel binnen gehouden. De Deen gaf de bal aan Traoré en die begon aan een dribbel. Drie Spartanen moesten eraan geloven, waarna de man uit Burkina Faso in schietpositie kwam. Vanaf randje zestien haalde Traoré bekeken uit. Roy Kortsmit anticipeerde al op dit schot, maar de Sparta-goalie had de bal in de andere hoek verwacht. Hierdoor zag het er een beetje klungelig uit, maar dat maakte de vreugde bij Traoré er niet minder om: zijn inmiddels vertrouwde dansje mocht weer uit de kast worden gehaald, Ajax ging met een voorsprong de rust in.

 

De tweede helft begon met de geruststellende gedachte dat Sparta nu wel iets verder naar voren zou moeten spelen, aangezien ze toch zouden gaan jagen op een gelijkmaker. Al vroeg tijdens de jacht ging het echter mis. Amin Younes onderschepte op de vijandelijke helft. De Duitser gaf de bal gelijk mee op Ziyech. De pass leek iets te hard, maar Ziyech herstelde dit schitterend door de bal aan de ene kant langs Michel Breuer te tikken en er zelf aan de andere kant langs te gaan. Ziyech en de bal ontmoette elkaar vervolgens schuin voor het doel. Ziyech dribbelde nog iets verder door en gaf de bal vervolgens laag voor op Dolberg. Voor de Deense spits was het vervolgens een koud kunstje om de 2-0 op het scorebord te zetten, dus dat deed-ie dan ook.

 

Na de verdubbeling van de score leek het verzet van Sparta definitief gebroken. Het speelveld van de ArenA werd omgeturnd in de Place to Be voor Ajax. Spelers als Traoré, Ziyech en Dolberg gooide er de ene na de andere heerlijke actie, waardoor de oe’s en aa’s over de tribunes golfde. 

 

Ondanks dit oogstrelende, swingende spel, sloeg de ploeg van Peter Bosz er niet in meer dan tweemaal doel te treffen. Traoré was nog wel dichtbij zijn tweede, maar raakte uit een pass van Schöne de paal. Viergever leek vervolgens wel voor 3-0 te zorgen, maar zijn hakbal werd van de lijn gehaald.

 

Een speciale vermelding mag er nog wel zijn voor Frenkie de Jong. De middenvelder maakte een paar minuten voor tijd zijn Eredivisie-debuut namens Ajax. In de korte tijd die hem gegeven was, trof De Jong nog bijna doel. Een afstandschot werd door Kortsmit goed gepareerd. Vlak hierna was daar het eindsignaal, waardoor Ajax met 2-0 won.

 

Ajax vermaakte dus het publiek, maar wist noch in punten noch in doelsaldo in te lopen op Feyenoord. De Rotterdammers wonnen gisteren al met 2-0 van FC Groningen, waardoor het verschil op de ranglijst vijf punten blijft. 

 

De eerstvolgende wedstrijd van Ajax is aanstaande donderdag al. Dan gaan de Amsterdammers voor de Europa League op bezoek bij Legia Warschau. Zondag staat vervolgens het treffen met Vitesse op het programma. Bosz gaat dan terug naar de club waar hij succesvol werkte. Het betreft een uitduel.

 

Scoreverloop:

’45 Traoré 1-0

’49 Dolberg 2-0

Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven (’72 Riedewald); Schöne (’88 De Jong), Ziyech, Klaassen; Traoré (’80 Kluivert), Dolberg, Younes.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.