Tot waar reikt de potentie van de huidige Ajacieden?

Gepubliceerd op 28 september 2016 om 16:30

De tweede helft van Ajax - PEC Zwolle is een helft naar mijn hart. En aan de supporters om mij heen te horen, ben ik niet de enige. Na de magnifieke midweekse bekerzege op Willem II (5-0), is het vertrouwen in de ArenA weer helemaal terug. En dat doet iets met de fans, volwassen mannen beginnen plots weer te dromen. Te dromen over Ajacieden bij Europese topclubs, maar is dat eigenlijk nog wel mogelijk?

 

Achter mij zit een man die, naar mijn inschatting, voor het eerst zijn vriendin heeft meegenomen naar Ajax. Al vroeg in de wedstrijd begint de man haar te testen:  “Weet je wie dat is? Diegene die nu aan de bal is, met die gele schoenen. Weet je wie dat is?” De vrouw moet het antwoord schuldig blijven, maar het lijkt de man amper op te vallen:  “Dat is Bertrand Traoré, die wordt gehuurd van Chelsea. Chelsea is een heel goede club met heel veel spelers, en over een paar jaar is Traoré daar basisspeler.” De vrouw lijkt het allemaal best te vinden. 

 

Nadat Amin Younes aan de zijlijn fraai twee man uitspeelt, probeert de man het opnieuw:  “Ken je hem wel? Hij is de meest technische speler van de hele selectie.” De vrouw moet het antwoord opnieuw schuldig blijven, maar de man gaat door alsof er niets gebeurt is:  “Dat is Younes, een Duitser, maar hij is echt heel goed. Hij heeft alle jeugdelftallen van Duitsland doorlopen, geloof mij maar, dan kun je echt wel wat. Over een paar jaar gaat hij zo naar Bayern München.”

Schermafbeelding2016-09-28om154012.png

En daar heb je het. Tuurlijk is het mooi dat iedereen geniet, en dat het zelfvertrouwen (supporters van andere clubs zouden het arrogantie noemen) weer terugkeert. Maar we moeten reëel blijven, hoe groot is de kans dat Amin Younes daadwerkelijk naar Bayern transfereert? Niet bijster groot. Maar interessant om over na te denken is het wel, tot waar reikt de potentie van de huidige Ajacieden? 

 

Vooropgesteld: Ajax bezit een hele hoop grote talenten, wat te denken van een Abdelhak Nouri, Matthijs de Ligt en Riechedly Bazoer? Dat zijn simpelweg uitstekende spelers, alleen gold dat ook voor jongens als Joël Veltman en Davy Klaassen, toen zij debuteerden. Maar, waar ziet u bijvoorbeeld Davy Klaassen over een paar jaar voetballen? Natuurlijk is hij een geweldige voetballer, aanvoerder en doelpuntenmaker. Máár, voor Eredivisiebegrippen. In de jeugd werd Klaassen vaak vergeleken met Dennis Bergkamp, maar het opwindende is nu een beetje uit z’n spel. Het sierlijke, de souplesse ontbreekt. 

Schermafbeelding2016-09-28om154122.png

Ik herinner me een hattrick van Klaassen tegen NAC Breda. Het blijkt al bijna drie geleden te zijn, dat een 20-jarige Klaassen Ajax hoogstpersoonlijk langs NAC brengt. Zijn tweede goal, een heerlijke volley, maakt-ie op aangeven van Viktor Fischer. Ook de Deen werd een grote toekomst voorspelt, maar hij keerde deze zomer Ajax de rug toe. Op dit moment speelt Fischer voor het Engelse Middlesbrough, een promovendus.

 

Andere spelers uit de generatie van Klaassen zijn Stefano Denswil en Ricardo van Rhijn, op dit moment actief bij het Belgische Club Brugge. Helemaal prima natuurlijk, alleen hadden zij zich hun carrière ook anders voorgesteld. 

 

Veltman gaf laatst al te kennen dat hij niet de ambitie heeft om Mister Ajax te worden, maar dat hij graag een stap naar het buitenland maakt. Klaassen zegt in de nieuwste Voetbal International: “Als ik het gevoel heb dat ik klaar ben voor een nieuwe club, ga ik erover nadenken. Dat heb ik altijd gezegd, maar dat moment is nog niet geweest. (…) Ik heb voor mezelf geen pad uitgestippeld. Het komt wel als ik er klaar voor ben. Tot die tijd hou ik me er niet mee bezig.” Ook hij ambieert dus op een bepaald moment een nieuwe club, maar is wel reëel wat betreft het juiste moment. 

Schermafbeelding2016-09-28om153809.png

Klaassen, maar met name Veltman, staan al ongeveer een jaar stil in hun ontwikkeling. Aangezien ze allebei een transfer ambiëren, is het zaak dat ze zich nu door gaan ontwikkelen. Het moet gaan zoals bij Jan Vertonghen en Christian Eriksen, die zich op een gegeven moment bijna verveelden bij Ajax. Zij bewezen in alles toe te zijn aan een volgende stap. Klaassen en Veltman moeten dit ook laten zien, anders komen ze in een rijtje met Fischer, Denswil, Van Rhijn, Moisander en Sigthorsson.  En dat zou ontzettend zonde zijn, want er is een tijd geweest dat Klaassen en Veltman in de schoenen stonden van Nouri, De Ligt en Bazoer. Als echte toptalenten, nu is het zaak om zich door te ontwikkelen.

 

FullSizeRender-24-1.jpg

Amin Younes doorliep alle Duitse-jeugdelftallen.

 

FullSizeRender-42.jpg

Davy Klaassen en Viktor Fischer vieren de hattrick van Klaassen tegen NAC.

FullSizeRender-33.jpg

Jan Vertonghen en Christian Eriksen bewezen toe te zijn aan een volgende stap.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.