Hoe heeft Ajax kunnen verliezen van Rostov?

Gepubliceerd op 25 augustus 2016 om 13:23

Nadat Ajax de dubbele confrontatie met PAOK ternauwernood winnend afsloot, was eenzelfde scenario de Amsterdammers niet gegeven tegen Rostov. Maar, hoe is het toch mogelijk dat hét Ajax van sterren als Cruijff, Van Basten, Litmanen en Bergkamp, het anno 2016 niet meer voor elkaar krijgt de Champions League (via een relatief gunstige loting) te bereiken?

Normaal gesproken zou je zeggen: geld. En dat is ook zeker waar. Waar middenmoters in bijvoorbeeld Engeland tientallen miljoenen opstrijken aan o.a. TV-gelden, is dat voor Nederlandse clubs niet weggelegd. Hierdoor is het mogelijk dat clubs als Newcastle United de afgelopen jaren Eredivisie-uitblinkers konden vastleggen (denk aan Georginio Wijnaldum en Siem de Jong). Het is mede daarom waarschijnlijk een utopie om te denken dat Ajax ooit nog de Champions League zal gaan winnen, maar meedoen moet toch mogelijk zijn? Het enorme vermogen dat clubs uit de topcompetities hebben, brengt dat je vooraf eigenlijk de beste 8 van de Champions League al vast kunt stellen. Standaard van de partij zijn de Spaanse grootmachten FC Barcelona en Real Madrid, met aan hun zijde Atlético Madrid. Ook Juventus, Bayern München en Paris st. Germain, alleen heersers in eigen land, staan vast. Dan heb je één tot twee Engelse ploegen en nog een verrassing, zoals FC Basel, Porto of Benfica. Geld is dus wel degelijk belangrijk.

Alleen, tegen Rostov telt het aspect geld niet mee. Rostov is zelf namelijk bijna bankroet en heeft daardoor één van de smalste selecties van de Russische Premjer Liga. Maar dat gegeven heeft de Russen wel geholpen. Aan de kant bij Rostov zag je namelijk 11 strijders die alles gaven voor hun club. Niets was teveel gevraagd. Elf hardwerkende slagers die geen medelijden dulden en maling hadden aan 5-secondenregels, attractief voetbal, hoog drukzetten en het publiek vermaken. Het enige wat voor Rostov telden was de overwinning, niets meer niets minder. Dat is ook te zien aan de manier waarop waarop de goals vielen. Twee keer uit een dood spelmoment (met een gigantische scrimmage tot gevolg), één counter (waarbij Poloz na één (!) pass 1 op 1 op Cillessen afkon) en een kopbal (die tot stand kwam na makkelijk balverlies bij Ajax). 

Doordat Rostov zich nu plaatst voor de Champions League is de club (voorlopig) gered. Er kan in de selectie geïnvesteerd worden, een nieuw stadion kan definitief worden gerealiseerd en natuurlijk lonkt er prachtig sportief avontuur. Rostov kan mogelijk loten tegen clubs als Barcelona, Bayern München en Real, clubs waar ze tot kort voor alleen maar van konden dromen. 

Maar het is natuurlijk niet alleen het harde werken van Rostov, dat ze de Champions League plaatsing heeft opgeleverd. Aan de kant van Ajax ging er namelijk zó ontzettend veel mis. Typerend waren een aantal dramatische passen van Viergever, Gudelj en Riedewald, die de bal niet bij een medespeler kregen, niet bij de tegenstander inleverden, maar gewoon buiten de lijnen speelden... Bovendien was er in balbezit geen beweging en lag de pass-nauwkeurigheid erg laag. En als die twee, toch basis, principes al niet goed worden uitgevoerd, hoe wil je dan in vredesnaam kansen gaan creëren? De enige Ajaxgoal kwam dan ook, weinig verrassend, uit een penalty. Die kwam voort uit de enige keer dat Ajax de bal snel liet gaan. Traoré speelde Klaassen in, die gaf hem in één keer mee aan Dolberg, de Deen werd vervolgens hard neergelegd door Kudryashov. Iets dat tekenend was voor de mentaliteit van de Russen, ondanks een 4-0 voorsprong (en dus een zekere overwinning) wilde Kudryashov de nul houden. Hij kreeg rood en mist zo het eerste groepsduel in de Champions League. Je kunt het dom noemen of niet, in deze actie schuilt in ieder geval wel het verschil in mentaliteit. 

En misschien is dat nog wel de belangrijkste les van deze uitschakeling. Bij Ajax was er namelijk niemand die na de 1-0 uitstraalde: Kom jongens, we gaan ervoor. Het enige dat we zagen waren de lamlendige hoofden van Ajacieden die uitstraalden we doen toch ons best? Er was geen passie, geen beleving en er werd dramatisch gespeeld. Als je het in zo'n wedstrijd, op zo'n belangrijk moment, af laat weten, dan verdien je het simpelweg gewoon niet om straks Champions League te gaan spelen. 

Misschien is het daarom een idee om je niet anoniem te beklagen over de offensieve speelstijl van Peter Bosz, maar keihard je schouders eronder te zetten. En weerbaarheid te tonen. Want we kunnen Peter Bosz allemaal wel de schuld gaan geven, maar bij zijn vorige clubs heeft hij met mindere spelers op eenzelfde wijze wél resultaat geboekt. Dus waarom zou het met Ajax dan niet kunnen? Ajax heeft namelijk een historische speelstijl die gelijkt loopt aan de voetbalvisie van Bosz: hoog drukzetten, domineren en winnen. Dát is Ajax en Wij Zijn Ajax, Wij Zijn De Beste!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Jan
6 jaar geleden

Alleen maar waarheid in deze colum?
De schouders eronder en vooruit kijken, ik heb mijn seizoenskaarten en zal de spelers steunen! Wij zijn Ajax⚽️⚽️?

Awi
6 jaar geleden

Haha wat een kutanalyse. Ben bij bewegen gestopt met lezen.