Ajax is terug in de Europese strijd

Seizoen 2016/2017 stond voor de terugkeer van de Godenzonen in de Europese top. Het avontuur in de Europa League strandde dichtbij de hoofdprijs. Herrezen uit het niets. Dit jaar is de overwintering in de Champions League daar: AFC Ajax doet weer mee op het continent.Onder Peter Bosz ging de bal sneller rond en werden spitsen in het Ajax-shirt beter aangespeeld. Bovendien was opgeven geen optie. Het bewijs werd onomstotelijk bewezen in de kwartfinale van het Europa League-seizoen van twee jaar geleden. De extra tijd werd een moment van explosie in Gelsenkirchen. Viergever dook op in de zestien en rommelde de bal in het doel. Ajax naar de halve finale.Niet alleen thuis tegen Schalke ’04 was Ajax oppermachtig. Het Franse Lyon moest er ook aan geloven. Een wervelend eerste half uur. Met zelfvertrouwen in het vliegtuig en een been in de finale. Daar, in Frankrijk, was het taai. Tot de laatste minuut.Een behendige Dolberg vulde ook in die wedstrijd de herinnering van de supporters. Aftellen, bal in de ploeg, blessuretijd en het laatste fluitsignaal. Nooit had Bosz het durven uitspreken maar erin geloven deed hij wel. Een jonge ploeg, een hongerig stel.Jammerlijk liep Ajax de roem mis tegen Manchester United. Maar de basis was gelegd. Vooral voor een ploeg die Ajax Ajax weer liet zijn. Zonder angst of mededogen in het AFC Ajax tenue. Uitgaan van eigen kwaliteiten en de bal in de ploeg.Tacticus Erik ten Hag pakt de Europese draad dit seizoen met verve op. Is het achteloos? Is het natuurlijk? Het is Ajax zoals we het willen zien in de Ajax kleding. Voordat de laatste groepswedstrijd in de poulefase van het kampioenenbal is gespeeld is de overwintering al daar. Indrukwekkend was de uitwedstrijd bij Bayern München. Alsof 1995 stil had gestaan. Voor een hele lange tijd.Die wedstrijd was van de passing van Frenkie Jong in zijn Ajax-shorts, de wil van rood en wit en het opstomen van Mazraoui. Het duel was een bevestiging van de mogelijkheden. De Duitsers liepen gelukkig van het veld en moreel ging de winst naar Mokum.Zes punten tegen Athene en een late beslissende treffer tegen Portugezen. Ajax draait de wereld hoogstpersoonlijk om in het huidige Europese seizoen. Het team is strijdvaardig, creatief en dominant in het Ajax trainingspak. Dit team wil vooral heel graag winnen. Aanvoerder en jongeling de Ligt met de borst vooruit. En de Ajax-sokken omhoog.En nu? Wie wacht er na de winter? Een poule met AEK Athene, Benfica en München als opwarmer, maar na de winter wacht regerend Champions League-winnaar Real Madrid, In de omringende Europese landen worden looplijnen uitgetekend en kwaliteiten geanalyseerd. Ajax is op de radar en zet tegenstanders aan het denken. Voor niemand bang zijn en voor het hoogst haalbare spelen. Onder Erik ten Hag is Ajax terug in de Europese strijd.

Lees meer »

Jaaroverzicht 2: Van laatst lachende Ten Hag tot CL-succes

2018 zit er bijna op. Het was voor Ajax een wisselvallig jaar, eentje met vele hoogtepunten, maar helaas ook één met een aantal dieptepunten. Aan de hand van tien zaken blikt Focus on Ajax terug op het bewogen jaar, met in deel 2 aandacht voor onder andere de sterkste selectie in jaren en Erik ten Hag die Ajax naar zijn hand zet.

Lees meer »

Jaaroverzicht 1: Van mokkende Younes tot bewierookte Frenkie

2018 zit er bijna op. Het was voor Ajax een wisselvallig jaar, eentje met vele hoogtepunten, maar helaas ook één met een aantal dieptepunten. Aan de hand van tien zaken blikt Focus on Ajax terug op het bewogen jaar, met in deel 1 aandacht voor onder andere de definitieve doorbraak van Frenkie de Jong en Noussair Mazraoui. 

Lees meer »

Ajax verslaat AEK en overwintert in CL

Ajax heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. Door de 0-2 uitzege op AEK Athene kunnen de Amsterdammers niet meer achterhaald worden door de Grieken en naarste concurrent Benfica. Dusan Tadic was met twee doelpunten de grote man.

Lees meer »

Voorbeschouwing: 'Ten Hag kiest voor Neres'

Vanavond (dinsdag) kan Ajax een grote stap richting de volgende ronde van de Champions League zetten. Bij winst op het Portugese Benfica komen de Amsterdammers op zeven punten uit de eerste drie duels. De belangrijkste concurrent voor een plek in de achtste finale van het miljoenenbal, Benfica, zou in dat geval op een achterstand van vier punten worden gezet.Ajax maakte haar rentree in de Champions League, na vier jaar afwezigheid, met een overtuigende 3-0 zege op AEK Athene. Nico Tagliafico scoorde tweemaal, terwijl Donny van de Beek als invaller het net wist te vinden. Een paar weken later gingen de Amsterdammers op bezoek bij Bayern München. Na een weifelend begin kwam Ajax in de Allianz ArenA al snel op achterstand, nadat Mats Hummels een voorzet van Arjen Robben achter André Onana kopte. Na dit zwakke begin herpakte Ajax zich echter zeer overtuigend. Bayern München werd grote delen van de wedstrijd teruggedrukt op eigen helft en na een fraaie steekbal van Dusan Tadic tekende Noussair Mazraoui nog voor rust voor de gelijkmaker. Ondanks de vele kansen voor Ajax, waarvan de grootste voor Tadic, Tagliafico en Van de Beek, scoorde de ploeg van trainer Erik ten Hag niet meer. Bayern deed dat ook niet en dus nam Ajax dik verdiend een punt uit München mee terug naar Amsterdam. Weinigen hadden dit vooraf natuurlijk voorzien, maar een ieder die de wedstrijd heeft gevolgd zal ongetwijfeld erkennen dat Ajax zichzelf met een punt zelfs nog tekort heeft gedaan.Dit ijzersterke tweede groepsduel schept dan ook torenhoge verwachtingen voor het treffen met Benfica. Hoewel de Portugezen bij de Champions League-loting uit Pot 2 kwamen en Ajax uit Pot 3, gaat zo'n beetje heel voetbalminnend Nederland ervan uit dat Ajax Benfica ook wel even oprolt. Met deze voorspelling doe je Benfica tekort.

Lees meer »

Ajax dinsdagavond in uittenue tegen Benfica

Ajax treedt dinsdagavond tegen Benfica aan in het uittenue. Hoewel de Amsterdammers thuis spelen, blijft het traditionele rood en witte tricot in de kleedkamer achter.Ajax meldt dinsdagochtend op Twitter dat het thuistenue teveel lijkt op alle drie (!) de tenues van Benfica. De Portugezen treden hierdoor in hun thuistenue aan, terwijl Ajax in de Johan Cruijff ArenA in het uittenue speelt.Twee seizoenen geleden droeg Ajax op bezoek bij Schalke 04 het uittenue van een jaar eerder, omdat de tenues van Schalke en Ajax toentertijd ook teveel op elkaar leken. Dit was voor Benfica schijnbaar geen optie, want Ajax is dus toebedeeld tot het spelen in het uittenue.

Lees meer »